Comença l’enderroc de tres edificis amb problemes estructurals al barri del Carmel

La deconstrucció al passatge de Sigüenza s'ha de fer manualment i des de l'exterior pel risc d'esfondrament

Els operaris treballant en l'enderroc de tres edificis al passatge de Sigüenza, al Carmel de Barcelona. ACN

L’Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida aquest dilluns a les obres d’enderroc de tres edificis amb problemes estructurals molt greus al Carmel de Barcelona. La deconstrucció de les tres finques al passatge de Sigüenza –els números 93, 95 i 97- s’ha de fer manualment i des de l’exterior per l’elevat risc d’esfondrament.

“Durant l’estiu, els equips tècnics han apuntalat els números 93 i 95 i avui comença l’enderroc dels immobles. No es pot fer amb maquinària i, fins i tot, els treballadors no poden estar dins els edificis”, ha explicat la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón. “Hi ha una gran bastida externa i els operaris estan assegurats per una grua gegant al carrer de Sigüenza”, ha continuat Alarcón.

Els treballadors de l’empresa Control Demeter han començat les tasques d’enderroc poc després de migdia al número 95 del passatge de Sigüenza, l’edifici que es troba en més mal estat i amb un elevat perill de col·lapse. De fet, el pèssim estat dels tres immobles que aniran a terra van provocar que fa un mes i mig –el 12 de juliol passat- s’hagués d’ordenar el desallotjament d’urgència de tres edificis més: els números 91 i 101 del passatge de Sigüenza i el 91 del carrer de Sigüenza.

“Justament es va fer per evitar un possible efecte dominó si queia el número 95, que està molt deteriorat i en risc de ruïna imminent”, ha recordat la regidora del districte d’Horta-Guinardó, que ha precisat que en les properes setmanes s’anirà alternant l’enderrocament d’aquests números 95 i 93.

Quatre mesos d’obres d’enderroc

“Dos pisos d’un i un pis de l’altre, així successivament, per evitar que la càrrega faci caure cap dels dos edificis i, de retruc, afectar altres finques. L’últim immoble a enderrocar serà el número 93, el més baix de tots”, ha comentat Alarcón, que ha calculat que la deconstrucció dels tres edificis al passatge de Sigüenza s’allargarà uns quatre mesos. “Creiem que a finals de novembre o principis de desembre ja es podran donar per finalitzades les obres d’enderrocament. Tot dependrà també de la meteorologia, ja que si hi ha dies de pluja es pot endarrerir tot”, ha reconegut la regidora del districte d’Horta-Guinardó, que afirma que la intenció de l’Ajuntament de Barcelona a partir d’ara és “tirar endavant” amb el pla general aprovat el 2010.

“Això significa expropiar tots els habitatges del passatge de Sigüenza. Es tracta d’una inversió d’uns 20 MEUR que no es pot fer de cop i que s’haurà d’anar fent per fases”, ha assenyalat Alarcón. “La idea és fer-ho de forma endreçada i en funció de com estiguin afectats els propis edificis. Que els veïns tinguin temps de treure mobles i pertinences per anar a un altre habitatge directament per viure-hi”, ha recalcat la regidora del districte d’Horta-Guinardó, que ha acceptat que un dels cavalls de batalla dels veïns i les famílies ara afectades (unes 30 amb un total de 63 persones) és obtenir una bona valoració dels seus habitatges.

“El problema amb l’edifici del número 95 és que està declarat com a ruïna imminent, i això fa baixar la valoració”, ha apuntat Alarcón. “No obstant això, estem treballant amb els serveis tècnics perquè la taxació sigui la màxima possible”, ha conclòs la regidora d’Horta-Guinardó.