Comença la vaga del SEPE

USO denuncia que l'organisme ha "boicotejat" l'aturada i es planteja portar el cas als tribunals

La primera jornada de vaga al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ha començat amb un seguiment baix i poca afectació pels usuaris, segons fonts sindicals. USO, el sindicat que la convoca, diu que l’impacte és molt desigual i xifra en un 20% el seguiment aproximat. Per territoris, asseguren que València destaca en participació. A Barcelona, en canvi, el seguiment és més baix. Per exemple, a l’oficina central del SEPE al carrer Sepúlveda només un dels efectius s’ha declarat en vaga. Les oficines barcelonines feia dies que arrossegaven problemes derivats del ciberatac que va patir l’ens el 9 de març i aquest dilluns ha sigut el primer que els empleats ha pogut començar a resoldre presol·licituds, la via més utilitzada per demanar l’atur.
Abans del ciberatac, la pila de presol·licituds pendents era de 22.000, una xifra alta però molt més reduïda dels mesos anteriors, segons ha informat Miguel Àngel García Muñoz, president de la junta de personal de l’organisme i sindicalista de la CGT.

Vulneració llibertat sindical

El sindicat convocant ha denunciat que l’organisme ha posat traves per informar de l’aturada i està estudiant presentar una demanda per vulneració de la llibertat sindical i dels drets d’informació d’una vaga, ha informat Marisa Pérez, delegada d’USO. “Són dades molt diferents per zones. València està tenint un seguiment més alt i les Palmes també. Fent una mitjana estem en un seguiment del 20% que no està malament tenint en compte que en l’última setmana el SEPE ens ha boicotejat de totes les maneres hagudes i per haver. Per exemple, ens han bloquejat el correu de la bústia sindical totalment”, ha explicat Pérez.

L’aturada reclama un reforç immediat de plantilla per afrontar el volum de treball de l’organisme així com l’actualització i modernització de les aplicacions informàtiques i eines que fan servir els treballadors tant a les oficines com els que fan teletreball. A més, també busca millores en prevenció i seguretat de la salut amb avaluacions i valoracions específiques i professionals.