Comença la construcció d’un nou edifici de 31 habitatges públics de lloguer a Torre Baró

La nova promoció, on podran viure més de 90 persones, se situa a l’avinguda Escolapi Càncer, constarà de sis plantes i tindrà també un local comercial

El barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris, veurà ampliat el parc públic d’habitatge protegit. Aquest dijous s’ha celebrat l’acte de col·locació de la primera pedra de les obres de construcció d’una nova promoció de 31 habitatges al barri, que es destinaran en la seva totalitat al lloguer i donaran una nova llar a unes 90 persones. La previsió és que les obres, impulsades per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), s’allarguin fins al primer trimestre del 2023 i suposen una inversió municipal de 4.047.778 euros (sense IVA), en l’estratègia del Govern municipal dels darrers anys d’ampliar i intensificar la construcció de nou habitatge públic protegit a la ciutat.

El bloc, dissenyat per la UTE formada per Alday Jover arquitectes, SLP i Burgos&Garrido arquitectos Asociados, SLP, té una geometria nítida i evoca un cub que s’encasta en una pendent important, com és habitual en aquest barri a la falda de Collserola. Aquest cub disposa d’un pati interior obert a sud, contra la pendent de la muntanya, per tal d’aprofitar la llum solar.

La promoció està situada a l’avinguda d’Escolapi Càncer, una de les artèries principals del barri de Torre Baró, a tocar de la plaça dels Eucaliptus, el centre neuràlgic del barri on conflueixen diferents equipaments públics i infraestructures. Tant l’accés a l’edifici com el local comercial se situaran, doncs, a la façana que dona a l’avinguda, el punt de més fàcil accés.

Els 31 habitatges, la immensa majoria entre 65 i 80 metres quadrats, estan repartits en cinc plantes i disposats de manera que els dormitoris i les sales d’estar donen a l’exterior i les zones humides i patis de ventilació a l’interior, separant les àrees de dia i les nocturnes i garantint la ventilació creuada entre el pati central i la façana exterior. Quant a nombre de dormitoris, els 31 habitatges es reparteixen en 14 de 3 dormitoris, 16 de 2 dormitoris i un d’un dormitori. A més, dos habitatges estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

A banda d’això, l’edifici comptarà amb espai d’aparcament per a 33 bicicletes i 17 trasters.
Més de 350 habitatges públics nous a Nou Barris

A banda d’aquesta promoció, actualment hi ha en marxa dues promocions més d’habitatge públic protegit al districte de Nou Barris. Es tracta d’una promoció de 47 habitatges dotacionals, també a Torre Baró previst per a la segona meitat del 2022, i del cohabitatge a càrrec de la cooperativa Sostre Cívic de Pla dels Cirerers, amb 29 habitages més que s’acabaran de construir a finals d’aquest any. A més, està previst que durant aquest 2021 s’iniciïn les obres de tres promocions més al barri de la Trinitat Nova, amb un total de 246 habitatges de lloguer i de dret de superfície. En total, el parc d’habitatge protegit al districte de Nou Barris es veurà incrementat en 353 habitatges més, on podran viure unes 880 persones.

Més enllà de les noves promocions, l’Ajuntament de Barcelona amplia també el parc públic d’habitatge a través de les compres i la mobilització d’habitatges privats per al lloguer assequible. Des del 2015, l’Ajuntament ha adquirit 184 habitatges a Nou Barris i ha captat 323 habitatges privats a través dels diferents programes de captació i destinats a lloguer social i assequible. En conjunt, els habitatges comprats i els privats mobilitzats representen una llar per més de 1.200 persones.