Una cosa tan simple com apreciar el gust dolç d’unes maduixes o reconèixer l’aroma d’un guisat avui resulta complicat per a bona part de les persones que han passat la Covid-19.
Des de l’inici de la pandèmia, els experts van advertir que la pèrdua del gust i de l’olfacte podrien ser símptomes habituals d’aquesta malaltia. Una cosa que es va confirmar en els mesos posteriors, tot i que les causes continuen sent desconegudes.
Si bé l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera aquesta simptomatologia com poc freqüent en casos de Covid-19, diversos estudis defensen que afecta un percentatge significatiu de malalts. Entre ells, el realitzat recentment per investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona, que després d’analitzar la prevalença d’aquestes afeccions en diversos subgrups de pacients, conclou que més de la meitat de les persones infectades presentava una pèrdua greu de l’olfacte (53,7%) o del gust (52,2%).
La part positiva és que, tot i patint aquests símptomes, és possible treure partit als aliments i tornar-ne a gaudir. Alguns dels consells per fer-ho són els següents:
· Jugar amb les textures i els colors
· Detectar on es dóna l’afectació
· Emmascarar sabors desagradables
· Potenciar les papil·les gustatives
· Triar ingredients “mouth sensation”
· Prendre menjars temperats o calents
· Beure aigua