Colau proposa revisar totes les medalles de Barcelona concedides en el passat

Artadi demana a l'alcaldessa que s'iniciin els tràmits per retirar la Medalla d'Or a Felipe González

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquest divendres durant el plenari revisar totes les medalles concedides en el passat pel consistori i ha suggerit retirar-les a persones condemnades. Colau ho ha dit en ser interpel·lada per la regidora de JxCat Elsa Artadi, que ha presentat un prec a l’alcaldessa perquè l’ajuntament iniciï els tràmits per retirar la Medalla d’Or de Barcelona a Felipe González Márquez i la Medalla d’Honor Barcelona 1992 a Rafael Vera i Fernández-Huidobro “per les seves implicacions en la creació dels Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL)”. Colau ha acceptat fer un debat sobre les medalles en global i “proposar criteris” per fixar quan retirar-ne.
En la seva primera resposta, la líder de BComú ha mostrat el seu “rebuig absolut a qualsevol forma de violència o terrorisme” i ha mostrat el suport a totes aquelles comissions d’investigació on pertoqui aclarir-ho.

Amb tot, Colau ha reblat a Artadi que la revocació d’una medalla no es resol amb un prec, ja que ha de ser una iniciativa del ple. “És un debat de tots els grups, no una qüestió que es pugui resoldre amb un prec”, ha explicat.

A més, ha demanat obrir el debat per proposar “criteris” i que no depengui únicament “d’una qüestió puntual d’actualitat”. “Proposo que fem un debat seriós”, ha afegit.

De fet, Colau ha indicat que arran del prec de JxCat ha revisat quines medalles s’han donat en el passat i ha vist que amb els Jocs Olímpics se’n van donar “en massa”. Així, ha destacat que es van distingir persones com Luis Roldán, Josep Lluís Nuñez o Sixte Cambra.

“Val la pena que fem un debat ben fet i revisem totes les medalles, no només el Vera, també el Roldán, el Josep Lluís Nuñez i qualsevol altre que tingui una condemna”, ha conclòs.

Per la seva banda, Artadi ha lamentat que Colau no “s’atreveixi” a iniciar cap tràmit. “En el cas del senyor Felipe González i Rafael Vera l’honorabilitat no hi és i Barcelona no ho hauria de permetre”, ha dit.

La regidora de JxCat també ha lamentat que “a ningú li ha interessat arribar fins al final de quina és la veritat” i ha assegurat que perquè Barcelona es posicioni sobre González no cal una sentència, “com no va caler amb Pujol o la infanta Elena”.