Colau impulsa un pla per convertir l’Eixample en una superilla amb eixos verds i places

Les actuacions començaran als carrers Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat aquest dimecres el projecte del Govern municipal per convertir l’Eixample en una “gran superilla” a deu anys vista, amb l’objectiu que una de cada tres carrers del districte siguin eixos verds amb prioritat per als vianants.

Ho ha explicat en una roda de premsa al costat de les tinents d’alcalde Janet Sanz i Laia Bonet, en la qual ha afegit que l’objectiu d’aquest mandat és iniciar aquesta transformació amb intervencions als carrers Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona.

A més de transformar aquests carrers, l’Ajuntament preveu crear quatre places en les interseccions de Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados i Girona amb Consell de Cent, la qual cosa impedirà que aquest últim es pugui usar de punta a punta, ja que quedarà tallada per aquestes places.

Algunes d’aquestes vies ja han estat transformades en els últims mesos a través de l’urbanisme tàctic (amb pintura i elements provisionals) per ampliar l’espai destinat als vianants arran de la pandèmia del Covid-19, i ara algunes d’aquestes actuacions passaran a ser definitives.

Sanz ha assegurat que volen portar “el model de Sant Antoni a l’Eixample”, ja que és el districte en el qual es registren més desplaçaments amb cotxe a la ciutat: un total de 350.000 diaris, en comparació als 170.000 que es registren en la ronda de Dalt i la Litoral cada dia.

En aquest sentit, Sanz ha afirmat que les interseccions tindran un aspecte semblat a la qual ja conformen els carrers Tamarit i Comte Borrell a Sant Antoni, on el pas del vehicle privat queda desplaçat el perímetre de la plaça.

ACTUALITZAR A CERDÀ

Colau ha subratllat que el projecte respon la idea de “actualitzar el pla Cerdà”, en un planejament que té com a objectiu començar les obres el primer trimestre de 2022, amb una inversió de 37,8 milions d’euros.

Per a aquesta transformació, el Govern municipal ha convocat dos concursos d’idees: un per definir un nou model de carrer amb prioritat per als vianants, i un altre per al disseny de les noves places.

DEU ANYS VISTA

La proposta completa a deu anys vista comportarà la conversió de 21 carrers en eixos verds i la creació de 21 places, amb l’objectiu que els veïns de l’Eixample tinguin una plaça o un eix verd a una distància màxima de 200 metres de casa, ha dit Sanz.

Entre els carrers en la qual s’actuarà, es troben Provença, Ausiàs Marc, Nicaragua, Casanova, així com noves intervencions en altres eixos ja pacificados com Enric Granados i avinguda Gaudí, segons el consistori.

“Aquest model no té marxa enrere. Aquesta intervenció la farem segur, però treballarem per tenir inversions de l’Estat i de fons europeus”, ha expressat Colau, que ha dit que l’objectiu últim de la mesura és millorar la qualitat de vida dels veïns.