Colau demana a l’oposició estar “junts”

L'alcaldessa diu que caldrà reivindicar la flexibilitat financera i les competències municipals

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest divendres a l’oposició que tots els grups municipals estiguin “junts” en l’etapa post-covid. “Demano que estiguem junts en aquests moments de dificultat en defensar l’autonomia local i l’estratègia de les ciutats com a motor de la recuperació econòmica”, ha dit durant el plenari. Segons Colau, és “evident” que en moments de crisi hi ha una “temptació recentralitzadora” per part de les administracions supramunicipals. Per això, ha avisat, caldrà “més que mai” defensar la “flexibilitat financera i les competències municipals” per fer front a la situació derivada de la pandèmia.
L’alcaldessa també ha assegurat que el govern no vol tornar a la “normalitat” d’abans de la crisi si per normalitat s’entenen els desnonaments o la contaminació i ha apuntat que no s’han aturat respecte “els grans reptes” tot i la crisi del coronavirus. Com a exemple, ha situat la transformació de l’espai públic “amb més força” o el pla estratègic 2030 per una regió metropolitana. “Hem de ser més ambiciosos i valents que mai”, ha apuntat.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha afegit que la covid ha “capgirat” algunes prioritats. “Si fa uns mesos la prioritat era la seguretat, ara la prioritat seran els llocs de treball, des de les pimes a la indústria o el comerç”, ha afirmat.

Per la seva banda, el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha lamentat que abans de la crisi ja no anaven “bé”. “Teníem un creixement amb peus de fang, ara només ens queda el fang”, ha dit dirigint-se a Collboni. El republicà ha criticat també que el govern espanyol no vulgui “perdre ni un metre del front marítim, ni un euro de negoci”.

Per la seva banda, la regidora de JxCat Neus Munté ha demanat a l’executiu que el “poder” que tenen a Madrid el posin “al servei de Barcelona i el municipalisme”. En aquest sentit, ha reblat a Colau que tot i que és “necessari” que els ajuntaments puguin disposar de la “màxima flexibilitat financera”, BComú i el PSC encara no ho han aconseguit. També ha defensat que des de JxCat l’oposicció que fan és “ferma” però alhora “constructiva”.

Des de Ciutadans, Luz Guilarte s’ha preguntat on és el PSC en aquest ajuntament i ha criticat que “no han aportat res”. També ha lamentat el “caos” de la mobilitat a la ciutat i que la crisi de la covid-19 hagi “agreujat” problemes que Barcelona ja tenia, com ara la “turismofòbia”.

El regidor del PP Josep Bou ha celebrat les paraules de Collboni i ha mostrat el seu acord amb la prioritat per mantenir i crear llocs de treball en l’era post-covid. “El millor que es pot fer per ajudar és donar feina i l’Ajuntament s’ha d’implicar”, ha dit. “Tenim contaminació però donar feina és allò més important”, ha afegit.

Al seu torn, Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi, ha assegurat que la crisi va sorprendre la ciutat “en un moment baix”. “Barcelona hauria d’haver estat més ben preparada”, ha conclòs dient que tots els indicadors “fan por”.