Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Colau confia que l’Estat aprovi la proposta de passar a la fase 0,5

L'alcaldessa afirma que estudien com obrir escoles bressol a l'estiu i diu que els infants no són un "efecte colateral"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha confiat que l’Estat donarà el vistiplau a la proposta de passar Barcelona i el seu àmbit metropolità a la fase 0,5 el proper dilluns. En declaracions a TV3, ha explicat que hi ha “voluntat de coordinació entre totes les administracions” i que pel contacte que hi ha hagut veu “bona voluntat”. Tot i això, ha dit que els experts faran ara l’anàlisi científica. D’altra banda, ha insistit en la necessitat d’abordar el debat sobre les escoles perquè no es pot tractar els infants com un “efecte colateral”. Colau ha explicat que treballa per poder obrir “tots els equipaments municipals”, que inclouen escoles bressol, a l’estiu per oferir servei als que ho necessitin i que així ho han traslladat a Educació.

Colau ha assegurat que les dades indiquen que es va en la bona direcció però ha afegit que no s’ha de perdre de vista que Barcelona i la seva àrea metropolitana són una de les zones amb més densitat de població d’Europa i, per tant, amb “més risc de rebrot”. Per això, ha afirmat entendre que el Departament de Salut “digui que necessita uns dies més” per tenir a punt tot el servei sanitari i, especialment, d’atenció primària.

L’alcaldessa ha afirmat que estan en contacte permanent amb tots els sectors. En el cas concret de la restauració, que en no passar a la fase 1 no pot obrir, ha valorat que el que reclamen és concreció i ha defensat que es treballa per poder donar-los el més aviat possible. En aquest sentit, ha dit que és “imminent” presentar la proposta de decret sobre la subvenció per a terrasses i la facilitació d’espais públics perquè puguin mantenir les taules.

Reclama obrir escoles “com a espais comunitaris”

Com ja va fer aquest dimecres, Colau ha insistit que el debat sobre l’obertura d’equipaments educatius abans de l’inici del proper curs escolar estigui sobre taula. En aquest sentit, ha dit que no demana que s’obrin les escoles de manera immediata, que s’haurà de fer quan es donin les garanties sanitàries, sinó que les administracions abordin el tema.

L’alcaldessa ha apostat per obrir les escoles “com a espais comunitaris” i ha assegurat que així li estan traslladant al conseller d’Educació, Josep Bargalló, en les converses que estan mantenint des del consistori. “Una cosa és que no comenci el curs normal fins al setembre i una altra que es doni per fet que els nens es queden sis mesos a casa sense un espai de suport”, ha declarat.

En el cas de Barcelona, ha afirmat que treballen per poder “utilitzar tots els equipaments públics”, que inclouen també escoles bressol i altres centres educatius, perquè aquest estiu estiguin “a disposició dels que més ho necessitin”.

Rebutja reduir impostos

Colau ha descartar fer una rebaixa d’impostos “perquè en democràcia són necessaris” i ha explicat que el que s’està fent és habilitar fons extraordinaris per atendre les necessitats de ciutadania i sectors. Sí ha vist amb bons ulls la referència del vicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias d’incrementar impostos als que més tenen perquè és “de sentit comú”.

L’alcaldessa ha assegurat que la seva “intenció” és no fer retallades i per això ha insistit a l’Estat que els ajuntaments puguin fer ús del superàvit acumulat en els darrers anys, que no han pogut fer servir pel límit de despesa fixat. “És hora que ens deixin utilitzar els nostres estalvis”, ha declarat.

D’altra banda, Colau ha reconegut l’impacte “enorme” que la crisi tindrà sobre el turisme, que representa un 15% del PIB de la ciutat. Alhora però ha dit que l’aturada de turistes estrangers ha de servir per “tenir mirada amplia” i “accelerar la transició capa un model més sostenible”.

En un sentit similar, ha assegurat que la reducció dràstica de la mobilitat també ha de contribuir a avançar en la lluita contra la contaminació. Per això, ha afirmat que mesures en què s’ha donat més espai als vianants “han arribat per quedar-se”. L’alcaldessa ha asseverat que no estan en contra del cotxe però ha afegit que “no pot ser el gran protagonista de la mobilitat”. Així, ha apostat pel transport públic, que ha garantit que és un lloc “segur”, i la bicicleta.

Es treballa per celebrar una Mercè diferent

Per últim, ha explicat que l’Ajuntament treball perquè les festes de la Mercè es puguin celebrar però ha afegit que “evidentment no seran com sempre”. En tot cas, ha afirmat que es potenciarà la producció de la ciutat per tal d’enfortir i recolzar les companyies i el teixit cultural local.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Vall d’Hebron fa el primer trasplantament de l’Estat a una pacient que ha superat la Covid-19

Notícia següent

Intervenen una tonyina vermella de 82,4 quilos al port d’Arenys de Mar

Notícies relacionades