Cementiris de Barcelona impulsa nous espais per al repòs de les cendres

El Cementiri de Montjuïc comptarà amb un nou gran espai per a la inhumació de cendres de més de 2.000 metres quadrats. Es tracta d’una actuació que comptarà amb una inversió de 820.270€ i es durà a terme a la Via de Sant Francesc, prop de la plaça de la Fe.

És un espai dissenyat per arquitectes paisatgistes, on s’hi ha prioritzat la demanda actual de les famílies. L’espai comptarà amb àmplies zones verdes i de repòs amb vistes al mar i es posarà a disposició de la ciutadania el primer trimestre de 2023. Les obres s’iniciaran el mes de maig vinent i tindran una durada de 10 mesos.

A més de l’espai previst a la via de Sant Francesc, s’han localitzat cinc espais més al Cementiri de Montjuïc que es destinaran al repòs de cendres. A la plaça Sagrat Cor (800 metres quadrats), Sant Oleguer (1.900 metres quadrats), Santíssima Trinitat (850 metres quadrats), la plaça del Còlera (2.300 metres quadrats) i Nostra Senyora de la Mercè (400 metres quadrats) que s’activaran progressivament en els propers anys.

Per tal de satisfer les noves demandes ciutadanes i naturalitzar els cementiris, ara es fa un salt d’escala en la construcció de nous espais de repòs de cendres als cementiris urbans.

Actualment Cementiris de Barcelona ja disposa de diferents ubicacions per al repòs de cendres, bé perquè la ciutadania les pugui espargir en entorns naturals amb totes les garanties mediambientals o bé columbaris cineraris que permeten donar sepultura a les urnes. Al Cementiri de Montjuïc hi ha tres jardins per a la inhumació de cendres: el Jardí d’espargiment, el Jardí de la Mediterrània i el Jardí de les Aromes.

El Cementiri de Collserola, pioner en aquest tipus d’inhumacions ja disposa, també, dels següents espais: el Jardí del repòs, el Bosc del Silenci i el Bosc de les Cendres.

A més, en els cementiris mitjans, Sant Andreu, Poblenou i les Corts, s’està treballant en la localització d’espais per a la inhumació de cendres prenent com a exemple, els espais verds projectats en els cementiris grans que, lògicament, s’hauran d’adaptar a l’escala possible.

En els darrers anys la demanda d’incineració dels difunts ha anat creixent, en detriment de la inhumació. Ara mateix, dels aproximadament 15.000 serveis anuals que fa Cementiris de Barcelona, al voltant del 52% són incineracions.

Per aquest mateix motiu, per adaptar els serveis a les noves realitats, demandes i necessitats de la ciutadania i donar resposta a la demanda d’incineració amb la màxima qualitat, aquest mes de juliol també s’han iniciat les obres d’instal·lació del cinquè forn al crematori de Montjuïc, i coincidint amb aquesta actuació, es remodelarà l’espai de recepció i la sala de visualització d’introducció del fèretre, dotant-los de càmeres per poder seguir, de forma telemàtica des de qualsevol punt de l’equipament o des d’altres punts geogràfics les cerimònies de recolliment. La previsió és que aquesta actuació finalitzi a principis de 2022. La inversió prevista per al nou forn crematori i millores vinculades és d’1,1 milions d’euros.