Catalunya podria tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa

Els Mossos posen 50 sancions en l'àmbit de la restauració entre dijous i divendres

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que Catalunya podria tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa per frenar la propagació de la Covid-19 i evitar un increment de contagis després del període festiu: “És una opció”.

En declaracions a Rac1 que ha recollit Europa Press aquest dissabte, ha explicat que la decisió s’haurà de valorar juntament amb el Procicat en tornar de Setmana Santa i que seran les dades epidemiològiques les que determinaran les properes mesures i restriccions, atès que les vigents finalitzen el dia 9 d’abril.

Quan li han preguntat per la possibilitat de modificar el toc de queda, ha recordat que és una competència del Govern central que “s’haurà de plantejar en els propers dies” perquè el decret d’estat d’alarma s’acaba a principis de maig.

Tot i que ha destacat que limitar la interacció nocturna és una mesura eficaç per frenar el virus, s’ha mostrat partidari d’allargar el toc de queda fins a les 23.00 hores a Catalunya si les autoritats sanitàries així ho avalen.

Mobilitat a Setmana Santa

D’altra banda, ha advertit que la mobilitat a Catalunya que s’ha registrat des que va començar la Setmana Santa “és un 6,2% més baixa que la del 2019 i ja s’acosta a la normalitat d’abans de la pandèmia”, i que l”operació sortida’ ha estat molt escalonada i no ha creat grans retencions.

No obstant això, sí ha lamentat que no hagi mesures i restriccions “harmonitzades” entre comunitats autònomes i països de la Unió Europea, i s’ha preocupat per la creixent sensació de fatiga pandèmica entre la ciutadania.

Nivell “baix” d’infraccions

Ha detallat que el nivell d’infraccions que han detectat els Mossos en els 1.070 controls a carreteres des de dijous ha estat “baix”, i que entre dijous i divendres han posat un total de 500 sancions per entrades no permeses a Catalunya i 50 més en l’àmbit de la restauració, principalment per no complir l’aforament.

Segons Sàmper, hi ha hagut una “incidència massiva de la mobilitat” a parcs i espais naturals durant aquesta Setmana Santa i, tot i que ha reivindicat que és una activitat saludable, ha alertat que provoca massificació i riscos per al medi ambient, motiu pel qual s’ha mostrat partidari de regular els accessos a aquests espais.

D’altra banda, ha insistit que els Mossos controlaran i sancionaran les persones que incompleixin l’ús obligatori de la mascareta a platges i piscines aplicant “la lògica pura” i que entén que no es puguin portar a l’aigua o per prendre el sol.