Catalunya podria tornar al confinament comarcal

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha afirmat que Catalunya podria tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa per frenar la propagació de la Covid-19 i evitar un increment de contagis després del període festiu: “És una opció”.

En declaracions a Rac1 que ha recollit Europa Press aquest dissabte, ha explicat que la decisió s’haurà de valorar juntament amb el Procicat en tornar de Setmana Santa i que seran les dades epidemiològiques les que determinaran les properes mesures i restriccions, perquè les vigents finalitzen el dia 9 d’abril.

Quan li han preguntat per la possibilitat de modificar el toc de queda, ha recordat que és una competència del Govern central que “s’haurà de plantejar en els propers dies” perquè el decret d’estat d’alarma s’acaba a principis de maig.

Tot i que ha remarcat que limitar la interacció nocturna és una mesura eficaç per frenar el virus, s’ha mostrat partidari a allargar el toc de queda fins a les 23.00 hores a Catalunya.

“Hem de veure com podem començar a reduir el toc de queda, si sanitàriament es pot. És una de les mesures a tenir present per avançar amb la normalitat”, ha defensat.

Mobilitat a Setmana Santa

D’altra banda, ha advertit que la mobilitat a Catalunya que s’ha registrat des que va començar Setmana Santa “és un 6,2% més baixa que la del 2019 i ja s’acosta a la normalitat d’abans de la pandèmia”, i que l”operació sortida’ ha estat molt escalonada i no ha creat grans retencions.

No obstant això, sí ha lamentat que no hagi mesures i restriccions “harmonitzades” entre les comunitats autònomes i els països de la Unió Europea, i s’ha mostrat preocupat per la creixent sensació de fatiga pandèmica entre la ciutadania.

Nivell “baix” d’infraccions

Ha detallat que el nivell d’infraccions que han detectat els Mossos en els 1.070 controls a carreteres des de dijous ha estat “baix”, i que entre dijous i divendres han posat un total de 166 sancions per entrades no permeses a Catalunya.

També s’han interposat 50 sancions en l’àmbit de la restauració, principalment per no complir l’aforament, i 650 més per infringir el toc de queda nocturn fixat a les 22 hores.

Segons Sàmper, hi ha hagut una “incidència massiva de la mobilitat” a parcs i espais naturals durant aquesta Setmana Santa i, tot i que ha reivindicat que és una activitat saludable, ha alertat que provoca massificació i riscos per al medi ambient, motiu pel qual s’ha mostrat partidari de regular els accessos a aquests espais.

D’altra banda, ha insistit que els Mossos controlaran i sancionaran les persones que incompleixin l’ús obligatori de la mascareta a platges i piscines aplicant “la lògica pura” i que entén que no es puguin portar dins l’aigua o per prendre el sol.