Cara i creu de la Setmana Santa a Barcelona: càmpings plens i hotels en hores baixes

Els càmpings situen l'ocupació vora el 70%, mentre que el 75% dels hotels de la capital catalana segueixen tancats

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Recepció de l'Hotel Royal Passeig de Gràcia amb mampares i cinta al terra per senyalitzar la distància de seguretat. ACN

La Setmana Santa ha sigut una època de contrastos pel sector turístic a la demarcació de Barcelona. Les restriccions per frenar l’expansió de la covid-19 han impulsat l’arribada de visitants locals als càmpings, mentre que la majoria dels hotels han seguit amb les persianes abaixades. Segons dades de l’Associació de Càmpings de Barcelona, l’ocupació als càmpings de la demarcació s’ha situat al voltant del 70%, tot i que en alguns espais ha superat el 90%. Per altra banda, un 75% dels hotels de la capital catalana segueixen tancats, a l’espera que la campanya de vacunació avanci per poder salvar la campanya d’estiu, segons el Gremi d’Hotels de Barcelona.

En declaracions a l’ACN, el president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Francesc José Caballé, creu que la campanya de Setmana Santa ha estat “molt positiva” tenint en compte l’ocupació durant l’últim any. “Aquests dies ha fet molt bon temps, i això és segurament el més important”, comenta.

El grau d’ocupació ha estat especialment elevat en instal·lacions fixes –bungalows i ‘mobile homes’-, on s’ha arribat a percentatges del 95% entre el divendres 2 d’abril i aquest dilluns. Pel que fa a la resta de dies, l’ocupació en aquests tipus d’instal·lacions en els càmpings de Barcelona s’ha situat entre el 70% i el 80%, segons l’associació.

Tot i les bones xifres d’aquestes vacances, Caballé lamenta la poca afluència d’estrangers. “Teníem l’esperança que els francesos poguessin venir, ja que alguns tenien reserves; finalment no ha estat així, i això ha estat un desastre per alguns espais”, afirma. Els càmpings més afectats per la poca presència de turistes estrangers han estat els de la costa, mentre que les zones centrals de la demarcació de Barcelona han notat molt menys aquest efecte, ja que la majoria de visitants acostumen a ser catalans.

Per altra banda, l’associació defineix les vacances de Setmana Santa com “un oasi enmig del desert”, ja que a partir d’aquest dimarts es preveu que l’afluència de visitants torni a caure en picat. “En pocs dies hem passat de zero a cent, i ara passarem de cent a zero”, comenta Caballé. De fet, el president de l’associació afirma que la meitat dels càmpings de la demarcació de Barcelona tornaran a tancar i ja no obriran fins al juny, quan comenci la temporada d’estiu. “El turisme estranger acostuma a fer vacances dues setmanes després de la nostra Setmana Santa, i això ens donava uns dies d’impàs abans de l’estiu; aquest any això no passarà”, apunta.

Males xifres pels hotels de Barcelona

La situació als hotels de la capital catalana no ha variat respecte als últims mesos. Segons dades del Gremi d’Hotels de Barcelona, únicament el 25% dels hotels de la ciutat segueixen oberts arran de la forta dependència del turisme internacional, amb un grau d’ocupació pràcticament nul. De fet, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, recorda que el sector “ja donava la Setmana Santa per perduda” i afegeix que, durant aquestes vacances, “no s’han detectat canvis”.

La previsió és que els pròxims dos mesos la situació als hotels es mantingui i confien que la campanya de vacunació avanci perquè de cara al juny “comencin a arribar els primers turistes”.

Hotels tancats al Maresme

Els hotels del Maresme també s’han trobat en una situació similar als establiments de la capital catalana. Segons el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, el nombre de places ocupades a la comarca durant la Setmana Santa “ha estat molt baixa” a causa de les restriccions al turisme internacional. Segons el gremi, el percentatge d’hotels oberts encara és “molt baix” respecte als mesos previs a la pandèmia. En municipis com Pineda de Mar i Malgrat de Mar, amb 15 i 19 hotels respectivament, cap dels establiments ha obert durant aquests dies.

Els pocs que ho han fet han mantingut una ocupació del 65%, sempre tenint en compte que han de reduir l’aforament al 70% com a mesura de prevenció contra la covid-19. Per Noguera, la situació actual genera “força desil·lusió” perquè la campanya de vacunació “no avança com tots voldríem”. En aquest sentit, reconeix que el sector se sent “amoïnat” perquè veu l’estiu “a tocar” i la situació epidemiològica no millora.