Can Ruti i la UAB implanten la realitat augmentada a quiròfan

El cirurgià-docent utilitza unes ulleres virtuals i emet la classe des de la seva vista subjectiva durant una operació

L’Hospital Germans Trias i Pujol i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han impulsat una solució pionera per poder mantenir la formació pràctica d’estudiants de medicina en el context de la pandèmia.
Les classes virtuals han estat una fórmula útil fins al moment, però les dues institucions han volgut anar una passa més enllà, incorporant la realitat augmentada a quiròfan per a aquestes formacions.
A través d’aquest sistema, els estudiants poden seguir des de casa les intervencions en directe gràcies a unes ulleres virtuals amb càmera i imatges en 3D que utilitza el cirurgia-docent, oferint una visió subjectiva durant l’operació. A més, el docent pot anar incorporant material didàctic sobreimpresionat a la pantalla.
La primera classe que es va fer d’aquestes característiques va ser sessió teòrica des del mateix quiròfan i, seguidament, una classe pràctica amb la visualització d’una resecció de càncer de pàncrees. Aquest divendres ha tingut lloc la segona classe amb estudiants de Medicina, en la qual s’ha fet una cirurgia a un pacient amb metàstasi de carcinoma colorectal

El cirurgià de Can Ruti i professor de la UAB, Manel Cremades, assegura que “aquest nou model docent permet evolucionar des del concepte clàssic de la classe teòrica separada de les pràctiques hospitalàries a un model híbrid, on poder unificar ambdós conceptes, alhora que es facilita la comprensió de procediments que sovint són complexos”.

“Aquesta eina, que té un gran recorregut a nivell assistencial, ha permès donar solució a un problema en el camp docent en un context de dificultats”, afegeix el doctor Esteve Cugat, responsable quirúrgic de Can Ruti i professor de la UAB. També el doctor David Parés, coordinador de la Unitat Docent a Germans Trias de la Facultat de Medicina de la UAB, comenta que “la docència en cirurgia s’ha d’adaptar als nous temps”.

La prova pilot de les pràctiques amb realitat augmentada s’allargarà fins a final de curs del 2021.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El TSJC manté la suspensió de l’ingrés a presó de tres dels condemnats per la violació en grup de Manresa

Notícia següent

Barcelona perd 1,4 milions d’espectadors de teatre el 2020

Notícies relacionades