Barcelona s’ofereix per acollir persones vulnerables procedents de l’Afganistan

El consistori alerta que cal fer-ho de forma "àgil", però recorda que és una competència "exclusiva" dels estats

L’Ajuntament de Barcelona ha ofert una cinquantena de places per acollir persones en situació de vulnerabilitat procedents de l’Afganistan. La proposta ja s’ha fet arribat a la secretaria estatal d’immigracions per tal que es pugui fer de forma “ràpida i àgil”. Tot i això, el consistori recorda que es tracta d’una competència “exclusiva” dels estats, que han de procurar que hi hagi “corredors segurs” per les persones afectades.

El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, ha remarcat que la ciutat disposa d’una “llarga història” pel que fa a l’acollida i que ja ho ha demostrat en ocasions anteriors, com per exemple “amb la crisi de l’Europa de l’est, o més recentment, amb la dels refugiats”.

Les 50 places, que es podrien ampliar més endavant, estan pensades per aquelles persones amb un major grau de vulnerabilitat, “especialment les dones i els infants”. També les persones malaltes i les defensores dels drets humans, “persones que fa molt de temps que lluiten i que ara poden patir represàlies”.

Serra ha traslladat la preocupació de l’ajuntament davant “l’impacte” que està tenint l’arribada dels talibans a les principals ciutats i ha subratllat que “Barcelona estarà allà com sempre”.

De fet, el regidor ha recordat que s’està treballant en una xarxa d’acollida ciutadana que ajudi als veïns a vehicular els seus oferiments. “Està pensat per aquelles persones que puguin cedir una habitació o un pis”, ha explicat Serra.

Els serveis municipals de Barcelona van acollir l’any passat més de 10.000 persones refugiades, bona part d’aquestes provinents de centreamerica.