Barcelona prepara un pla per captar fons europeus i reimpulsar la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un pla municipal orientat a la captació de Fons de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea (UE), amb l’objectiu d’afrontar la crisi múltiple econòmica, sanitària, social, ambiental i digital per la pandèmia de la Covid-19.

Ho ha explicat aquest dimarts l’alcaldessa, Ada Colau, en un acte en el Saló de Cent al costat de representants del consistori i del teixit econòmic, social i educatiu de la ciutat, on ha admès que els fons de la UE representen una “finestra d’oportunitat per a la ciutat”.

El pla s’articula en set eixos: l’impuls de l’economia, una mobilitat sostenible, una transició digital justa, una aposta per les renovables i la rehabilitació, la innovació i el coneixement, l’impuls d’infraestructures sanitàries i socials i la recuperació de la naturalesa a la ciutat.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que Barcelona està preparada per superar aquesta crisi: “Tenim les bases per rellançar la ciutat i ara hem de posar l’energia, els pressupostos i els fons europeus per a això”.

En relació a l’àmbit econòmic, el consistori es fixa com a objectiu avançar cap a una economia més diversificada i abandonar un model excessivament centrat en el sector serveis, i planteja “obrir” el sector turístic a l’entorn digital i fent-ho més sostenible.

A més, planteja recolzar i fer créixer altres sectors, com el digital i tecnològic, el biosanitari i el vinculat al medi ambient, el sector agroalimentari i el logístic, sense oblidar el comerç de proximitat i apostant pel teixit emprenedor i innovador de la ciutat.

CANVI DE MODEL

La vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha assegurat que els fons de la UE són “una oportunitat magnífica per rellançar la ciutat i tenir una economia més sòlida”, i la presidenta de Barcelona Global, Aurora Cata, ha coincidit que aquests poden ajudar a transitar cap a una economia més verda i sostenible, pròspera, digital i sostenible.

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha recordat que per dur a terme aquest canvi de model que es planteja és necessari capital humà, físic i financer: “Necessiteu al sector privat. No podrem fer res sense finançament privat”, ha assegurat.

El fundador i director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, ha demanat treballar perquè els estudiants “siguin conscients de les oportunitats” professionals que ofereix Barcelona, mentre que la degana de Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig, ha subratllat la importància de la rehabilitació i del seu sector en la transició energètica.

Finalment, la gerent del Parc Salut Mar, Olga Pané, ha destacat el paper del sector sanitari en aquesta crisi, en la qual creu que s’han aconseguit reivindicar com a àmbit clau: “La inversió en sanitat és multiplicadora”, ha afirmat.