Barcelona obre una nova oficina de benvinguda al talent internacional

Barcelona International Welcome Desk s’ubica presencialment a l’emblemàtic edifici del MediaTIC del 22@ i facilitarà l’acollida de persones d’altres països que decideixen establir-se, treballar, invertir, estudiar i viure a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona obre el ‘Barcelona International Welcome Desk’, una nova oficina ubicada a l’edifici del MediaTIC del 22@ i adreçada al talent internacional que vol venir a residir a la ciutat o que just acaba d’instal·lar-s’hi. Es tracta d’una iniciativa municipal estratègica que aplega de manera coordinada els serveis de Promoció de Ciutat, Barcelona Activa i la Direcció d’Informació i Atenció Ciutadana. Des de la nova oficina s’oferirà informació, assessorament i la possibilitat de realitzar diferents tràmits útils a l’arribada a la ciutat.  Es tracta de la primera oficina a Espanya d’aquestes característiques.

El nou servei, enfocat en la fase d’arribada del talent a la ciutat, complementa la cartera de serveis que actualment ja ofereix l’Ajuntament de Barcelona,  com ara la fase d’aterratge d’empreses internacionals. Un servei clau, doncs, dins el pla d’atracció, acollida, fidelització i dinamització del talent internacional. Barcelona International Welcome Desk respon a una demanda de l’ecosistema empresarial i tecnològic local i de la societat civil. La comunitat estrangera a Barcelona continua creixent, un 2,9% en el darrer any, i representa el 22,4% de la ciutadania, segons el darrer cens municipal. Com a dada significativa, el 40% de fundadors d’start-ups a Barcelona són persones nascudes fora del país.

A més, s’ha identificat la necessitat d’atraure àrees de talent clau, especialment del sector de les tecnològiques després dels anuncis de grans companyies instal·lades a Barcelona i amb disposició de vacants. Existeix una necessitat de reclutar talent, ja sigui per empreses locals, start-ups, multinacionals, universitats o centres de recerca. L’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, també està oferint formació per al talent local. Un dels àmbits on la bretxa entre oferta i demanda és significativa és en l’ecosistema empresarial digital de la ciutat. En els 2 últims anys la demanda de talent digital ha augmentat un 80%, mentre que l’oferta només en un 23%.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha assenyalat que “amb aquesta oficina Barcelona “torna a ser pionera amb un tema estratègic de les polítiques públiques com és captar talent internacional. Aquesta guixeta única és un servei clau de ciutat que complementa totes les accions per atraure i retenir talent, per continuar essent un referent global d’activitat econòmica i desenvolupament, i sobretot per a crear ocupació de qualitat. Contribuirà de manera clau en la missió de consolidar la ciutat com a pol d’atracció del talent internacional”.

La delegada del Govern Espanyol a Barcelona, Teresa Cunillera, ha remarcat “el  compromís de  l’Administració General de l’Estat de posar les màximes facilitats, en el marc de les nostres competències, per facilitar l’arribada d’aquest talent internacional.” En aquest sentit Cunillera ha afegit  que  “aposta perquè els processos de documentació, com poden ser l’obtenció del NIE, siguin ràpids i àgils. Així doncs la delegació del govern vol contribuir a potenciar l’ecosistema i el hub digital i de coneixement que ja s’havia instal·lat a Barcelona”.​

La presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha destacat que “per a Barcelona Global, compromesa en fer de Barcelona una de les millors ciutats del món per al talent i l’activitat econòmica, aquesta oficina era un “fem que passi” molt rellevant que des del primer dia de l’Associació hem estat demanant i perseguint. Estem molt agraïts a l’Ajuntament de Barcelona per haver-ho fet possible”.  Catà ha subratllat que “fa molts anys que el talent internacional que viu i treballa a Barcelona fa saber, a través de l’enquesta International Talent Monitor que realitza Barcelona Global cada dos anys, que els tràmits administratius són un dels principals problemes amb el que es troben quan aterren a Barcelona”.

El president del 22@Network, Enric Urreta, ha emfasitzat que “l’Ajuntament ha de tenir un paper facilitador per l’arribada de professionals, i la seva formació, tal i com ofereix Barcelona Activa, i també facilitador en la inversió de les empreses i la qualitat de vida. A la ciutat falten 10.000 llocs de treball del sector TIC per cobrir, i la ciutat ha de respondre amb dinàmiques, talent i projectes”. Urreta ha volgut recordar que “ens trobem al districte de la innovació i talent, ADN dels valors de la ciutat”.

Els perfils principals d’atenció d’aquest servei i que es troben definits a la Llei d’Emprenedoria són persones que venen a invertir, amb impacte positiu en el territori; a crear empreses en sectors estratègics i creadores d’ocupació, a treballar com a professionals qualificats, investigar i fer recerca i innovació i estudiar a les universitats. És a dir, un públic objectiu que crea valor en el territori. Així mateix, la nova Llei d’empreses emergents preveu que hi hagi una millora de l’atracció de talent a través dels tràmits i fiscalitat.

Barcelona, juntament amb Madrid, atrauen la major part de talent internacional. La província de Barcelona representa el 33% de les autoritzacions de treball per a talent internacional atorgades a Espanya per la via de la Llei d’Emprenedors (UGE). Cal destacar també que la província de Barcelona representa el 16% de totes autoritzacions de residència concedides en règim de lliure circulació UE el 2019 en el conjunt de l’Estat.

La ciutat es consolida, així, com una de les localitzacions a escala espanyola que més cuida el talent internacional, i ara n’és pionera amb el llançament d’aquest servei personalitzat. D’altres exemples europeus que ofereixen serveis similars són l’International House Copenhagen a Dinamarca, l’ In Amsterdam a Holanda, l’International House Gotheborg a Suècia, el Brno Expat Centre a Txèquia, o l’Hamburg Welcome Centre a Alemanya.