Barcelona no preveu restringir el trànsit durant el Nadal

La Guàrdia Urbana posa en marxa un dispositiu amb un 15% d'efectius més que el 2020

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Barcelona no preveu restringir el trànsit durant el Nadal ni tampoc regular fluxos on poden haver-hi aglomeracions de vianants, com ara en eixos comercials. Per contra, sí que es reforçarà el transport públic i es posarà en marxa un dispositiu de la Guàrdia Urbana que durant les vacances nadalenques comptarà amb un 15% més d’efectius que les mateixes dates el 2020. La regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha explicat que els barcelonins tindran més metro i més bus per acostar-se al centre i als eixos comercials i ha confiat que el reforç de la mobilitat ajudi també en l’aposta pel comerç local. En concret, TMB incrementarà el servei fins a un 13% els dies festius d’obertura comercial i també durant les festes nadalenques.

Bonet ha recomanat als ciutadans que optin pel transport públic, ja sigui per la compra de regals, pel lleure o per qualsevol altra activitat. “És la forma més eficient de moure’s”, ha dit.

Si hi ha ciutadans que no tenen alternativa i han d’utilitzar el vehicle privat, Bonet ha recordat que l’opció més eficaç per planificar un desplaçament és fer servir l’aplicació SMOU.

Reforç del transport públic

TMB ha previst un reforç del servei de metro els dies festius del desembre i el gener amb comerços oberts en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. El reforç de combois d’entre el 7% i el 13% s’aplicarà a les línies L1-L2-L3-L4 i L5 els festius 6 i 8 de desembre i els diumenges 5, 12 i 19 de desembre i 2 i 9 de gener i es concentrarà entre les 13 i les 22 hores aproximadament.

El diumenge 5 de desembre, pel fet de ser vigília de festiu, el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada, igual que el dimarts 7. Els festius 6 i 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit. D’altra banda, divendres 24 de desembre el servei de metro finalitzarà a les 23 hores mentre que el dia de Nadal funcionarà sense interrupció des de les 5 del matí fins a la mitjanit de diumenge, Sant Esteve. Com és habitual, la nit de Cap d’Any el metro donarà també servei de manera continuada.

La xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes.

Controls de la Guàrdia Urbana

Davant la previsió de l’arribada de visitants i d’un augment de la mobilitat a la ciutat, està previst un dispositiu per garantir la seguretat viària i la mobilitat. Enguany, el dispositiu especial comptarà amb un 15% més d’agents que el 2020. Això vol dir que cada dia hi haurà prop de 350 agents treballant repartits en les 24 hores del dia.

Segons ha explicat l’Intendent Major Pedro Velázquez s’han adaptat els plantejaments operatius i es vol ajudar que l’activitat comercial “vagi a màxims”. Així, des d’aquest cap de setmana i fins passat Reis la Guàrdia Urbana centrarà el dispositiu en tres àmbits: la seguretat ciutadana i la prevenció delictiva, la mobilitat i la convivència i l’ús de l’espai públic.

En relació al primer àmbit, hi haurà molta presència uniformada d’agents -es fa en coordinació amb Mossos d’Esquadra-, especialment en eixos i zones comercials. En concret s’han fixat 58 zones com les zones de major afluència. També hi haurà agents de paisà i es treballarà en la prevenció delictiva.

Quant a la mobilitat, la Guàrdia Urbana prestarà especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, controlarà accessos i sortides d’eixos comercials i actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera. El dispositiu és preventiu i per tant no està previst d’entrada tancar o restringir el trànsit, però no es descarta fer restriccions “quirúrgiques” si fos necessari. En paral·lel, es faran més controls preventius d’alcoholèmia i drogues per reduir la sinistralitat.

Per últim, els agents també estaran pendents de qualsevol convocatòria de concentracions nocturnes, festes o consum d’alcohol a la via pública, així com també inspeccions de locals en relació a venda de begudes alcohòliques o control dels horaris de tancament de terrasses.

Preguntat per si es preveu regular els fluxos de gent en zones peatonals d’alta concentració, com pot ser per exemple el Portal de l’Àngel, Velázquez ha concretat que no es preveuen mesures addicionals, com ara regular els espais. “Tot està molt enfocat a la mobilitat del trànsit i a facilitar l’entrada i sortida dels centres comercials”, ha conclòs.