Barcelona iniciarà al febrer els tràmits per “veïnificar” la Rambla

L'Ajuntament vol retirar els quioscos d'antics ocellaires i instal·lar una ràdio i àgores a l'espai públic

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà al febrer els tràmits per reurbanitzar i “veïnificar” la Rambla, un pla que inclou retirar els quioscos d’antics ocellaires. Actualment hi ha onze quioscos d’aquest tipus que venen productes com ara records o menjar i estan destinats principalment als turistes. Amb la seva retirada, es vol alliberar la Rambla en el seu passeig central al màxim possible per afavorir els espais de passeig i la visibilitat de façana a façana. A més, el consistori vol que la via sigui un “pol cultural” de la ciutat i es potenciarà que s’hi facin esdeveniments culturals. “L’objectiu és crear les condicions necessàries per recuperar la Rambla per als veïns”, ha dit el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.
La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha assenyalat que es posen les bases perquè els quioscos d’antics ocellaires desapareguin. Per contra, continuaran les parades de flors i els quioscos de premsa, que en tot cas experimentaran un canvi d’ubicació però continuaran a la Rambla.

“La Rambla de les flors no té sentit sense floristes”, ha volgut deixar clar Rabassa. Quant als de premsa, caldrà moure’n algun perquè la Rambla sigui “més diàfana i esponjosa” però hi ha acord amb els quiosquers.

En tot cas, ha precisat el govern municipal, dijous es va reunir la Comunitat Rambla i l’Ajuntament va informar a veïnat, associacions i entitats de les novetats sobre el procés de transformació del passeig.

Més cultura

L’estratègia per recuperar la Rambla se servirà, sobretot de la cultura. D’una banda, es preveu instal·lar una ràdio, Ràdio Rambles, en un quiosc de flors en desús que funcioni com un espai comunitari de tertúlia i crear unes àgores a l’espai públic que permetin acollir activitats lúdiques i formatives.

Un exemple serà l’Àgora Infantil dinamitzada per la Biblioteca Andreu Nin i realitzada al Pla del teatre amb activitats que potenciïn la mirada d’infant. També s’impulsarà l’Àgora Flors, que desenvoluparà un projecte formatiu i divulgatiu de la cultura de la flor; o l’Àgora Musical que acollirà actuacions i que serà la plaça Reial.

També es desplega un treball amb els equipaments i institucions culturals presents a la pròpia Rambla per aconseguir “major permeabilitat de les seves programacions cap al carrer” i de les iniciatives culturals del territori cap als seus espais físics, com poden ser els halls, actuant com avantsales de la cultura del passeig.

Per a coordinar-ho tot, s’ha creat un equip de Cultura Rambles que tindrà com a espai de referència l’Oficina d’Atenció a la Cultura situada a la planta baixa del palau de la Virreina.

Tramitació

L’inici del tràmit per transformar la Rambla i retirar els quioscos dels antics ocellaires requereix que prèviament s’aprovi el projecte executiu de tota la urbanització de la Rambla i es modifiqui la normativa de Mercats.

El projecte executiu, que preveu la reurbanització des de Colom fins a plaça de Catalunya, es votarà al ple de febrer.

L’inici de la seva execució restarà a expenses de la disponibilitat pressupostària i Rabassa ja ha avançat que no hi ha, per tant, cap data sobre la taula. Això sí,
hi ha cinc fases d’obres i un cop comenci durarà “força anys”. La idea, ha indicat el regidor, és començar per la part baixa i acabar per plaça de Catalunya.

També durant aquest 2021 es realitzarà l’aprovació del Pla d’Usos de la Rambla i de la Modificació del Pla General Metropolità per assolir major protecció en matèria d’habitatge a nivell de ciutat, que també afectarà a aquest passeig. La previsió és que l’aprovació inicial es pugui fer durant l’estiu.