Barcelona inicia els tràmits per aprovar la congelació dels impostos per al 2022

El ple debatrà la setmana vinent la proposta del govern municipal i la votació definitiva serà al desembre

Barcelona inicia els tràmits per aprovar la congelació dels impostos per al 2022. La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament ha dictaminat aquest dimecres la modificació de diferents ordenances fiscals de cara al 2022. Aquest primer tràmit ha comptat amb els vots a favor dels dos grups del govern -BComú i PSC-, la reserva de vot (fins al ple) d’ERC, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, l’abstenció del PP i el vot en contra de Ciutadans i JxCat.

Els grups s’han posicionat després que la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, hagi presentat a la comissió la proposta del govern municipal. Tot i els dubtes de l’oposició, Ballarín ha considerat que “hi ha marge” per arribar a un acord.

La proposta de l’executiu anirà al plenari del 29 d’octubre per a la seva aprovació provisional. Després s’obrirà un període d’informació pública de 30 dies hàbils i es portarà a aprovació definitiva al plenari de desembre.

Durant la seva intervenció, Ballarín ha explicat als grups el que ja va anunciar el govern en roda de premsa aquesta mateixa setmana. En aquest sentit, ha assenyalat que s’opta per la congelació de tots els impostos i la pràctica totalitat de les taxes. La regidora ha defensat la congelació perquè els ciutadans “continuen patint dificultats” i alhora es vol ajudar així a la reactivació econòmica de les empreses.

Sobre l’ordenança de terrasses, Ballarín ha reconegut que no es contempla cap bonificació -ara hi ha un 75% vigent- però ha afirmat que estan oberts a negociar. “Ara farem una rebaixa, però la volem pactar”, ha dit sense donar més detalls.

D’altra banda, ha afirmat que també hi haurà bonificacions d’un 20% en la taxa de recollida de residus per als veïns que facin reciclatge individualitzat de residus orgànics a les zones amb nous sistemes de recollida.

L’oposició qüestiona la congelació d’impostos

Des d’ERC, el regidor Jordi Castellana ha demanat a l’executiu “ambició” per transformar la ciutat de la postpandèmia i abordar nous fenòmens i ha lamentat que no s’inclogui com a nova taxa la ‘taxa Amazon’ anunciada pel mateix govern fa temps. Sobre el model de taxa de residus, els republicans consideren que és “caduc”. D’altra banda, Castellana ha afirmat que no té sentit que s’augmentin terrasses a l’espai públic i alhora s’augmenti la fiscalitat. “Sembla que vulguin recaptar més”, ha dit.

Elsa Artadi, de JxCat, ha lamentat que el govern no els hagi fet arribar la proposta d’ordenances fiscals fins dilluns a la tarda, ja que consideren que han tingut poc marge per revisar-ho. A més, també han criticat que no s’hagi fet cap reunió. Sobre la taxa de residus, Artadi ha afirmat que “tota la taxa és un despropòsit”, apunta que la bonificació que s’havia pactat era del 50% -i no del 20%- i considera una “discriminació” que només s’apliqui a alguns veïns subjectes al sistema porta a porta. “Als de Sarrià no”, s’ha queixat. Sobre les terrasses, consideren que la proposta del govern consolida unes ordenances fetes per un altre moment i ha qüestionat que ara toqui mantenir aquesta fiscalitat.

En una línia similar s’ha pronunciat Paco Sierra, de Cs. El regidor creu que congelar els impostos és “l’estocada definitiva”. “No veuen la realitat de les empreses? Els treballadors en ERTO?”, s’ha preguntat. A més, mantenir la taxa de terrasses sense la bonificació del 75%, ha dit, és “viure d’esquenes a la realitat de la ciutat”.

Des del PP, Josep Bou ha justificat l’abstenció perquè les ordenances proposades pel govern municipal “frenen el creixement” i ha advertit a l’executiu que sentirà queixar-se els restauradors si elimina la bonificació del 75% ara vigent. “Si la retirem ens quedem amb una pujada de fins al 1000% a la plaça Reial”, ha dit. També s’ha queixat que en les bonificacions pels residus només se’n beneficiïn els veïns de zones on hi ha el sistema porta a porta.

Barcelona pel Canvi ha alertat als comuns i al PSC que presentar una congelació dels tributs és “no entendre la situació econòmica” actual. “No estem en fase de creixement econòmic”, ha afegit, tot demanant-los que facin els “deures”.