Dissabte, 14 de desembre de 2024
És notícia

Barcelona es vanagloria de la limitació de sales de joc i bingos, tot i la pèrdua de llocs de treball

Avatar photo

La ciutat fa un balanç positiu obviant la pèrdua de llocs de treball que suposa la seva imposició

Barcelona treu pit per no haver crescut en sales de joc i bingos des de l’aprovació d’una normativa municipal que ho regula, sense oferir una alternativa a la consegüent i lògica pèrdua de llocs de treball. Segons un balanç fet pel propi Ajuntament, les sales i els bingos que hi ha a la ciutat es mantenen en la mateixa xifra, 51, des que el ple va aprovar l’abril del 2021 la norma. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, fa un balanç positiu i vincula la regulació al fet que no n’hi hagi més, sense fer referència en cap moment a la pèrdua de llocs de feina o proposar una alternativa. De fet, la tardor del 2019, i mentre preparava la nova regulació, Barcelona ja va prohibir obrir nous locals de joc i apostes per preservar la salut i evitar addiccions. A l’altre extrem, la ciutat es compara amb Madrid, on les sales han passat de 378 a 428 entre el 2019 i el 2022.

 

“Barcelona es va posar a treballar i va activar polítiques públiques i no hem crescut en cap sala de joc o apostes en els últims tres anys”, celebra Tarafa.

 

La norma que regula la presència dels jocs d’atzar a la ciutat -un Pla Especial Urbanístic aprovat pel plenari fa més d’un any i mig- no prohibeix explícitament que obrin sales de joc i d’apostes, però fixa unes condicions a complir que, a la pràctica, en fan molt difícil l’obertura. Així ho va argumentar llavors el govern municipal i així asseguren que ho avalen ara les xifres.

 

En concret, la norma marca que l’establiment s’ha d’establir a una distància mínima de 800 metres respecte a qualsevol centre educatiu -com llars d’infants, escoles o universitats-, així com de 450 metres respecte a altres equipaments com biblioteques, centres de serveis socials, centres cívics, casals de joves i de barri, centres del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) o bé centres de salut. Fins llavors, la limitació de distància respecte als equipaments d’usos protegits era de 100 metres només.

 

Tot i que s’hagi contingut el nombre de locals existents, Tarafa assenyala que cal estar “amatents” pel fet que el 6,5% dels homes i l’1,7% de les dones han fet un ús problemàtic del joc durant l’últim any, segons la darrera Enquesta de Salut de Barcelona. Percentatges que s’incrementen en la població jove i de classes socials més desafavorides. En aquest context, la regidora posa en valor que s’hagi evitat l’obertura de més sales d’atzar, d’una banda, i que la ciutat compti amb un Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024, de l’altra.

 

Aquest pla d’acció, aprovat el novembre del 2021, inclou com una de les novetats la incorporació d’un programa escolar específic dirigit als alumnes de 4t d’ESO per a la prevenció dels danys que pot provocar l’addicció al joc d’apostes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria de Lleida assumeix la gestió de la zona blava de la ciutat

Notícia següent

Tot a punt per l’arribada dels SSMM els Reis de l’Orient a Mollet del Vallès

Notícies relacionades