Barcelona encén els llums del Nadal

L’espectacle Ombrana de la Cia Ponten Pie ha donat pas a l’encesa a Plaça Catalunya

Barcelona ha encès els Llums de Nadal aquest vespre des de l’escenari de plaça Catalunya i a tots els carrers i places de la ciutat. Barcelona tindrà enguany més de 100 km de vies il·luminades des d’avui i fins al 6 de gener.

Ha precedit l’encesa l’espectacle Ombrana amb més d’una vintena d’artistes de circ i música en directe amb una gran celebració de la ciutat, un homenatge als seus llums i a les persones i col·lectius que la integren.

L’Ajuntament de Barcelona vol convertir la il·luminació nadalenca dels carrers del centre en una nova icona de la ciutat. Amb aquesta voluntat enguany s’ha estrenat el nou concepte d’il·luminació a la Plaça de Catalunya, la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer Aragó que reivindica Barcelona com a ciutat de referència del disseny i la innovació.

L’estudi barceloní de disseny industrial d’ Antoni Arola signa les instal·lacions lumíniques d’aquests espais emblemàtics del centre de la ciutat.  Arola, Premi Nacional de Disseny el 2003, trasllada a les seves propostes per a la ciutat l’experimentació artística i la recerca lumínica que caracteritza el treball del seu estudi, tot un referent internacional en aquest camp.

La nova d’il·luminació és una peça clau del projecte de nou model de Nadal que vol convertir Barcelona en referent global de les celebracions nadalenques.  Un model propi basat en la qualitat,  la interacció de la ciutadania, el comerç i la cultura com a eix central.

La il·luminació nadalenca s’exhibirà als carrers fins all 6 de gener. A partir del dia 25, els llums s’encendran a les 17.30 h. De diumenge a dijous, l’horari d’encesa serà de les 17.30 a 23.00 h, i divendres i dissabte, s’allargarà fins a la mitjanit. La Nit de Cap d’Any i la Nit de Reis, els llums es mantindran encesos fins a les 2 h de la matinada.

Per primera vegada, s’il·lumina la Ronda Sant Pere entre Passeig Sant Joan i Urquinaona, s’amplia el tram d’enllumenat del carrer Balmes des de Diagonal fins a Ronda Universitat, i es consoliden com a vies amb ornamentació nadalenca Via Laietana, Plaça Urquinaona i l’Avinguda Paral·lel.  Aquestes, juntament amb Plaça Catalunya, Aragó i Gran Via, són vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal.

Els 39 edificis de mercats municipals lluiran també il·luminació nadalenca a les façanes.

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament incrementa notablement la inversió en il·luminació nadalenca, passant d’1.622.000 a 2.148.500 euros, és a dir, un 32,46% més de pressupost.

També de manera excepcional, la subvenció per als carrers il·luminats que promouen les associacions comercials és del 75%, en comptes del 50% que era habitual. Aquesta mesura es manté com a suport al comerç de proximitat, tenint en compte l’impacte que ha tingut  la pandèmia en el sector.