Barcelona duplicarà la xarxa de calor i fred amb una nova planta al Poblenou

El projecte conjunt entre l'Ajuntament i Districlima i comptarà amb una inversió de 43 milions d'euros

Instal·lacions de la planta Tànger de Districlima. ACN

Barcelona duplicarà la xarxa de calor i fred amb una nova planta de generació ubicada al barri del Poblenou. El projecte conjunt entre l’Ajuntament i Districlima comptarà amb una inversió privada de 43,6 MEUR i està previst que ampliï en un centenar el nombre d’edificis connectats a aquesta tecnologia.

Per tal de minimitzar l’impacte sobre els veïns i en els elements de l’espai públic, la central serà soterrada. Les obres començaran a finals del 2022 i està previst que el 2024 ja pugui entrar en funcionament una part de la instal·lació. El projecte complet finalitzarà el 2032. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha destacat que la iniciativa reforça “el compromís” amb la Declaració d’Emergència Climàtica.

“Les xarxes de calor i fred són un dels eixos estructurals de la política energètica de la ciutat”, ha reiterat Badia. En aquesta línia, el regidor ha subratllat que amb aquesta tecnologia Barcelona va evitar el 2020 l’emissió a l’atmosfera de 20.000 tones de CO2, el que equival a treure cada dia 36.000 vehicles de la circulació de la ciutat. Amb la posada en marxa de la tercera central, l’objectiu és que en el període 2021-2032 s’estalviïn fins a 417.276 tones d’emissions d’efecte hivernacle, segons dades de l’Ajuntament.

Tercera planta

Amb 21 km de xarxa desplegats per la ciutat, en l’actualitat es dona servei a 146 edificis, la majoria del sector empresarial. La nova planta, que s’afegirà a la del Fòrum i la del 22@, permetrà que la xifra ascendeixi fins als 242. Així mateix, la superfície que s’ampliarà equival a 250 illes de l’Eixample, segons ha explicat Badia. La construcció de la central es farà en tres fases.

Per fer funcionar la nova planta, l’energia es captarà de la platja del Bogatell. En aquest sentit, des de Districlima han assegurat que “no hi haurà cap afectació a les platges” ni tampoc cap impacte visual.

El director general de l’empresa Districlima, Xavier Puyal, ha assegurat que alguns dels edificis que s’estan construint al 22@ ja han contactat amb l’empresa per tal de connectar-se a la xarxa.

Beneficis pels usuaris

Segons ha explicat el director general de Districlima, aquesta tecnologia permet als usuaris reduir la factura energètica, ja que consumeix menys gas i electricitat que una instal·lació convencional. Així mateix, evita sorolls i vibracions. La xarxa ja s’utilitza en espais com l’Hospital del Mar, la Universitat Pompeu Fabra o la torre Agbar.

Amb tot, des del consistori han reiterat que la nova planta contribueix en l’estratègia d’eficiència energètica de la ciutat. Badia també ha celebrat la col·laboració publicoprivada que sosté la iniciativa. “És un projecte madur i consolidat, sense cap mena de dubte d’èxit per la ciutat de Barcelona”, ha subratllat el regidor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Girona repara la canalització de col·lectors de sanejament del Ter

Notícia següent

Denunciada penalment una conductora per circular a 215 km/h per l’A-22 a Lleida

Notícies relacionades