Barcelona destina 700.000 euros a combatre la bretxa digital

El programa es basa en una enquesta, nous ordinadors, programes de capacitació i una plataforma educativa

Imatge recurs d’un ordinador. Foto CEDIDA

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el Pla de xoc per a la Inclusió Digital com una aposta per a la igualtat d’oportunitats en un context de crisi social i econòmica on la bretxa digital ha esdevingut una barrera educativa i social per als col·lectius més vulnerables. El projecte, que es durà a terme aquest any, compta amb un pressupost de 700.000 euros.

Consistirà en una enquesta per conèixer l’abast de la bretxa digital a Barcelona, el reforçament de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital que s’equiparan amb nous equips informàtics, programes per adquirir competències digitals i l’impuls del treball col·laboratiu amb esdeveniments i el desenvolupament d’un campus virtual digital.

El consistori considera que el confinament i la necessitat d’evitar la presencialitat, han convertit la bretxa digital en “una barrera educativa i social de primer ordre, on l’accés al dret a l’educació, a la igualtat d’oportunitats, a la salut o els serveis públics han estat condicionats per l’accés a internet i a les tecnologies digitals”.

Per aquest motiu el primer eix del Pla de xoc que s’ha presentat preveu fer un estudi a través d’una enquesta en col·laboració amb la Fundació Mobile sobre l’abast de la bretxa digital, actualitzant la darrera enquesta del 2016. També s’impulsaran estudis de recerca universitaris relacionats amb la matèria.

També es reforçarà la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital oberts a la ciutadania. Al setembre s’inaugura l’Ateneu de Fabricació de Gràcia i es preveu posar en marxa un nou servei de fabricació digital a Ca l’Alier, amb la qual cosa, 7 dels 10 districtes de la ciutat comptarien amb un servei de fabricació digital.

Es comprarà material per altres espais públics com el Punt Multimèdia Casa del Mig, el Raco.net del Guinardó i el Maker Convent de Sant Agustí. També es renovaran en part els equips informàtics de les Corts, Ciutat Meridiana i Fàbrica del Sol amb 22 nous ordinadors. També es compraran tauletes i portàtils pels programes de capacitació digital oferts per Barcelona Activa.

El tercer eix del Pla vol garantir, mitjançant programes articulats sobre el territori, l’adquisició de competències digitals a la ciutadania, independentment de la renda, barri o gènere. Per treballar-ho es faran programes de capacitació. També s’incorporarà la inclusió digital en el Pla de Barris. S’habilitarà un equip de capacitadors, ubicats a diferents equipaments de la ciutat per acompanyar a fer els tràmits municipals i aprendre a usar les aplicacions més bàsiques per fer videoconferències, entre d’altres. També s’oferiran subvencions a entitats i organitzacions que treballen en la inclusió digital.

Finalment, des de BIT Habitat es posarà en funcionament un Laboratori Viu de cocreació i s’organitzarà la tercera edició de l’Smart City Week 2020, un esdeveniment amb diverses activitats per a reflexionar i experimentar sobre la relació entre persones, tecnologia i ciutat, que enguany girarà entorn de la inclusió digital. També es desenvoluparà un campus virtual digital que inclourà els programes educatius dels Ateneus de Fabricació i de la Fundació BIT Habitat, que versarà sobre ciutats innovadores.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’hostaleria tarragonina constata més activitat a l’agost però avisa del tancament de negocis

Notícia següent

Banyoles treu a concurs públic el projecte d’ampliació del Museu Arqueològic

Notícies relacionades