Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Barcelona comença el procés per regularitzar les terrasses a la calçada

El govern municipal vol "ordenar" les actuacions fetes per l'emergència de la covid i "dir adéu" als blocs de formigó

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, en una atenció als mitjans de comunicació. Pla mitjà curt. 23 de juliol del 2021. (Horitzontal)
L’Ajuntament de Barcelona ha engegat el procés per modificar l’Ordenança de terrasses per regularitzar la instal·lació de plataformes a la calçada. La tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, destaca que l’objectiu és “ordenar” les actuacions fetes per l’emergència de la covid-19 per destinar més espai públic a la restauració i donar-los garanties. El govern municipal vol “dir adéu” els blocs de formigó i pals grocs col·locats per tota la ciutat en aquesta emergència i substituir-los per uns “elements de disseny funcionals i bonics que permetin consolidar les terrasses a la calçada”, recalca Sanz. La previsió és que la modificació s’aprovi al plenari abans de finals d’any i entri en vigor l’1 de gener del 2022.
La tramitació ha començat amb l’aprovació en Comissió de Govern del projecte normatiu que recull els canvis proposats i ara els grups polítics hi podran fer al·legacions, abans que el text encari l’aprovació inicial en el marc de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat (CEUIM).

El consistori va endegar el maig del 2020 actuacions extraordinàries davant de la crisi de la covid-19, entre les quals la instal·lació o ampliació de terrasses, que es prioritzava ubicar-les a la calçada. Des d’aleshores s’han concedit 3.668 llicències per a noves terrasses i ampliacions excepcionals. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, s’han salvat almenys 1.875 llocs de treball amb aquestes mesures.

Del total de nous permisos, 1.588 s’han donat en espais com cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans. La voluntat és que passin a ser definitius per donar continuïtat a l’activitat econòmica que generan; deixar enrere els elements provisionals, com són els blocs de formigó i els pivots grocs; que tinguin una estètica de qualitat i que encaixin amb el paisatge urbà.

L’Ajuntament ha codissenyat amb quatre empreses del sector uns prototips de plataformes d’ampliació de vorera, que s’han instal·lat en les darreres setmanes a l’Eixample, Ciutat Vella i Nou Barris per validar-ne el funcionament. S’han homologat set models que s’adapten a xamfrà o cordó d’aparcament. A partir del juny del 2022, els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’aquest element.

La vigència de permisos excepcionals caduca el 31 de desembre, però la nova regulació preveu prorrogar-los de forma automàtica dos mesos perquè els restauradors puguin demanar-ne la continuïtat. També s’ha establert un període de transició de sis mesos, fins el juny del 2022, en què bars i restaurants podran seguir disposant de les terrasses excepcionals de calçada per afavorir la instal·lació de les plataformes, que es farà de manera progressiva, a demanda dels restauradors i a càrrec seu.

Per facilitar el canvi, l’Ajuntament llançarà una línia de subvencions al llarg de l’estiu per un valor total de 2 milions d’euros. Només s’hi podran acollir els titulars de terrasses i ampliacions en calçada i s’atorgaran ajuts de fins al 50% i en funció dels requisits de la convocatòria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sánchez diu que no trucarà Casado per desbloquejar el CGPJ: “El PP ha de complir amb la Constitució”

Notícia següent

Reparats els danys causats a la Torre de la Minerva de Tarragona

Notícies relacionades