fbpx

Barcelona celebrarà el centenari de l’Exposició Internacional de 1929

Avatar photo

La creació de la Comissió del Centenari s’ha anunciat avui en el transcurs d’un acte celebrat al Palau de Congressos de Barcelona, ubicat al recinte de Montjuïc, en el que han participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat; el director general de la institució firal, Constantí Serrallonga.

A l’acte també hi han assistit, entre d’altres autoritats, els tinents d’alcaldia, Laia Bonet i Jordi Valls; les conselleres de Territori, Ester Capella i Farré, i de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; el gerent de l’Ajuntament, Albert Dalmau i el secretari general d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula, així com una àmplia representació de l’àmbit polític, social, empresarial i cultural de Catalunya.

La Comissió tindrà com a tasca principal impulsar una celebració que renovi els valors de la Barcelona de 1929 com a capital de la innovació i modernitat i fer partícip a la ciutadania. Per assolir aquest objectiu, es treballarà en coordinació amb altres actors clau de la ciutat, incloent-hi institucions culturals, empreses i la comunitat local.

Així, es definirà un projecte que contemplarà iniciatives en els àmbits social i econòmic, cultural, i urbanístic, que es plasmarà en activitats firals, exposicions, congressos o espectacles, entre d’altres.

Una nova transformació

La celebració del centenari de l’Exposició del 1929 coincidirà amb una nova transformació urbanística de l’espai de Montjuïc per modernitzar-ne les instal·lacions firals i donar resposta a necessitats en matèria cultural, d’habitatge, mobilitat o zones verdes i combinar l’activitat firal amb altres usos ciutadans.

En aquest sentit, i després de realitzar un procés participatiu l’any passat i els tràmits d’aprovació del planejament urbanístic pertinents enguany, avui s’ha anunciat que la propera primavera es convocaran quatre concursos arquitectònics que inclouran la construcció d’un nou palau de congressos al Pavelló Alfons XIII;

També la creació d’un gran i modern pavelló multifuncional a l’actual Palau de Congressos, part de la Plaça Univers i la reforma del Palau 1; i la remodelació en dues parts de l’actual Palau 8 (Palau de la Metal·lúrgia i Palau del Vestit).

La renovació del recinte, que suposa una inversió de 174 milions d’euros dirigit i finançat a través de la societat Fira 2000, preveu l’optimització de les instal·lacions firals amb l’actualització i conservació dels seus edificis històrics catalogats, sota els paràmetres d’eficiència, digitalització i sostenibilitat, al voltant d’una Avinguda Reina Maria Cristina renovada i destinada a vianants i transport públic. Serà un recinte únic i urbà del segle XXI referent internacional.

Un aparador mundial

L’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 va tenir un impacte significatiu a la ciutat i va marcar un punt clau en la seva història. Es va concebre com una celebració de la indústria, la tecnologia i la cultura, i Barcelona va aprofitar l’oportunitat per mostrar al món els seus èxits i aspiracions.

El certamen va deixar un llegat arquitectònic, urbà i innovador que va transformar la ciutat incloent el desenvolupament de Montjuïc com a epicentre de l’exposició, on es van construir nombrosos pavellons i estructures emblemàtiques, com el Palau Nacional (Mnac), el Teatre Grec, el pavelló Mies van der Rohe, el Poble Espanyol o l’Estadi Olímpic, que han perdurat fins avui.

Comissió transversal

La Comissió del Centenari, el protocol de constitució del qual s’ha signat avui, constarà d’un total de 12 representants de les tres institucions impulsores. Per part de l’Ajuntament en formaran part l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet.

També el quart tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls i la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil.

Per part de la Generalitat de Catalunya hi seran el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix; la consellera de Territori, Ester Capella i Farré i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez. En representació de Fira de Barcelona hi haurà el president del Consell d’Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, Pedro Fontana, Helena Guardans i Miquel Martí.

Així mateix, hi haurà un Comitè de Direcció que s’encarregarà d’implementar totes les actuacions previstes. Aquest comitè estarà presidit pel gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, el vicepresident serà el secretari general del Departament d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula i el director executiu serà el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Badalona posa en marxa el SAI a la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere

Notícia següent

Reus es confirma com a destinació de referència per al Pont de desembre

Notícies relacionades