Barcelona bonificarà part de la taxa d’escombraries als particulars que facin bé el porta a porta

Barcelona bonificarà part de la taxa d'escombraries als particulars que facin bé el porta a porta

L’Ajuntament de Barcelona bonificarà part de la taxa d’escombraries als particulars que facin bé el porta a porta. La moció presentada per Junts per Catalunya ha estat transaccionada per ERC, i finalment s’ha aprovat amb els vots a favor d’aquests dos grups, de Ciutadans i de Barcelona pel Canvi.
El PP s’hi ha abstingut, així com els dos partits de govern, PSC i Barcelona en Comú, que de tota manera s’han compromès a impulsar les bonificacions sense comprometre cap percentatge. La proposta aprovada estableix que pugui ser de fins al 50%. “Cal millorar una taxa mal dissenyada, que no genera incentius, i compensar els veïns que fan una feina que a d’altres barris no s’està exigint”, ha indicat la portaveu de JxCat, Elsa Artadi.
El consistori barceloní va iniciar el porta a porta el 2018 a Sarrià i aquest any s’ha d’aplicar a Sant Andreu de Palomar, Sant Antoni i Horta. Igualment, i des del 2020, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni han instituït una nova taxa municipal de recollida de residus, que es paga a través del rebut de l’aigua.

Així, la tarifa bàsica que es paga en concepte de recollida d’escombraries, subratlla JxCat, depèn del consum de l’aigua i “no es compleix el criteri que qui més contamina més paga, ni qui més recicla menys paga”.

“Cal millorar la separació de residus, però la solució no passa per una taxa que no serveix per assolir els objectius que ens marca la UE en tant que no genera incentius. Recapta diners, però no hi ha res per incentivar els ciutadans”, ha denunciat Artadi.