Dijous, 5 de desembre de 2024
És notícia

Barcelona aprova congelar els preus públics i encarir l’entrada al Park Güell i el Tibidabo

Avatar photo
L’Ajuntament manté els preus o els situa acord a l’augment de l’IPC en la majoria dels casos
park guell

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat els preus públics i privats per l’any vinent, que amb caràcter general, mantenen tarifes o apliquen increment de l’IPC. El Bicing, Endolla Barcelona i el Zoo mantenen tarifes i en l’àmbit de drets socials es congelen la majoria de preus, inclòs el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Per contra, a partir del gener s’encariran l’entrada al Park Güell, que puja de 10 a 18 euros, i l’entrada al Parc d’atraccions Tibidabo, que passa dels 35 euros per adult a 39 euros. D’altra banda, Cementiris de Barcelona i Mercabarna apliquen l’increment de l’IPC un 2,4% i un 2,95%, respectivament, i i el preu públic de recollida de residus pujarà gradualment en tres anys.

Pel que fa als preus públics de la majoria de les àrees mantenen tarifes i en l’àmbit de drets socials es congelen la majoria de preus, inclòs l’atenció domiciliària o els Àpats en companyia. Pel que fa als preus privats de Barcelona Serveis Municipals (BSM) destaca la puja de tarifes del Park Güell i el Tibidabo i el manteniment de les tarifes del Zoo i Endolla Barcelona.

El Park Güell i el Tibidabo, més cars

En el cas del Park Güell, s’apuja el preu de l’entrada turística dels 10 euros actuals fins als 18 euros, en una proposta emmarcada en l’augment de la fiscalitat turística a la ciutat. El govern de Collboni ja havia plantejat aquest augment després que BComú proposés doblar el preu de l’entrada fins als 20 euros.

L’Ajuntament destaca ara que malgrat ser el segon monument més visitat de Barcelona i entre els deu més visitats de tot Europa -prop de 4’5 milions de visitants anuals-, el Park Güell té actualment un preu d’entrada un 50% inferior al de la resta d’espais monumentals europeus i al d’altres obres de Gaudí visitables a la ciutat.

A més, recorda que el Park Güell garanteix l’accés lliure i gratuït dels barcelonins a través de les franges horàries d’ús exclusiu per a veïns, del carnet de veïnatge i del programa “Gaudir Més”.

Pel que fa al Parc d’atraccions Tibidabo, l’entrada a la totalitat del Parc passa dels 35 euros per adult a 39 i la de l’Àrea Panoràmica de 19 a 21,5 euros, que inclouen l’accés al parc amb la Cuca de Llum, amb preus reduïts per menors. “Amb aquesta actualització s’ajustarà el preu de l’entrada a les variacions de l’IPC, després de tres anys sense increments, i a l’augment de l’oferta i les inversions realitzades per millorar l’experiència dels visitants”, apunta el consistori.

En canvi, el Zoo de Barcelona manté les mateixes tarifes d’aquest any (21,40 euros adult i 12,95 euros pels infants d’entre 3 i 12 anys), i el cost de l’abonament ZooClub familiar continua sent de 118,05 euros l’any. També Endolla Barcelona, el servei de càrrega elèctrica de vehicles disponible a la xarxa de punts de recàrrega que gestiona BSM, començarà l’any aplicant els mateixos preus.

Els preus socials i el Bicing, congelats

Pel que fa als preus públics per a 2025 que apliquen les diferents àrees que presten serveis a la ciutadania en termes generals o bé es congelen, com ara el Bicing, algunes prestacions de l’Àrea de Drets Socials o els serveis de l’Àrea de Recursos, o bé s’actualitzen d’acord amb l’IPC, excepte en el cas del preu públic de recollida de residus, que s’incrementa per aplicació de la Llei 7/2022.

En el cas de l’àrea de Drets Socials, Salut i Cooperació es congelen preus d’allotjaments, residències, habitatges tutelats, centres de dia i estades residencials de caràcter temporal per gent gran, d’acord amb els preus aprovats per la Generalitat de Catalunya. També mantenen tarifes programes socials com Temps per a tu, el Servei d’Atenció Domiciliària o els Àpats en companyia. S’incorporen tres nous preus públics, corresponents a dos allotjaments temporals, que formen part d’una xarxa d’equipaments per a persones amb risc d’exclusió, i un servei d’àpats a domicili.

Augment gradual de la taxa de residus

De l’àrea de Mobilitat, Infraestructures i Serveis Urbans, el preu públic de recollida de residus s’ajusta a les estipulacions de la Llei 7/2022 en un marge de tres anys. La llei donava un marge de tres anys als ens locals per ajustar les taxes de la gestió dels residus als costos reals del servei. Això, en el cas de Barcelona, afecta els preus públics de recollida de residus comercials.

L’increment dels preus públics, congelats des del 2019, inclou els costos de la nova contracte de neteja i recollida de residus i la seva revisió de preus. Això ha derivat en un increment dels costos del 48%, que s’aplicarà de forma gradual en tres anys. Per aquest 2025 s’aplicarà un 40% de l’increment esmentat i el 60% restant s’aplicarà repartit en els següents dos exercicis (30% el 2026 i 30% el 2027). També hi ha un increment dels preus públics per a la prestació de serveis especials de neteja i recollida, a causa de l’increment de costos, que se situa entre el 5% i el 8%.

L’Àrea de Seguretat, Prevenció i Convivència ha proposat per a l’any vinent una actualització de les tarifes d’acord amb l’IPC mentre que l’àrea de Recursos i Transformació Digital manté congelades les tarifes del SEDAC (Servei de Documentació i Accés al Coneixement) i de l’Arxiu i l’àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de vida, també manté sense pujades les tarifes del centre d’informació i atenció juvenil.

Cementiris i Mercabarna apliquen l’increment de l’IPC

Pel que fa als preus privats de cremació, Cementiris de Barcelona S.A aplica l’increment de l’IPC (2,4%), passant d’un preu de 399,16 euros (preus sense IVA), a 408,74 euros.

A Mercabarna, en línia amb l’IPC, s’incrementen un 2,9% les tarifes mensuals per utilització dels llocs de venda als mercats centrals de fruites, hortalisses i peix. Pel que fa a les tarifes d’accés, s’apugen les entrades manuals i es mantenen les de prepagament o les targetes d’abonament anual que fan servir els majoristes.

Un cop aprovats per la comissió de Govern, aquests preus públics i privats ja seran vigents a partir de l’1 de gener de 2025. Resta pendent que la Comissió aprovi a mitjans de desembre, una segona tongada de preus públics, relatius als equipaments esportius de l’Institut Barcelona Esports (IBE) i els equipaments de districte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor la soprano catalana Enriqueta Tarrés a 90 anys

Notícia següent
Espai Aigua-Reus

Aigües de Reus adjudica la remodelació de l’Espai Aigua

Notícies relacionades