Barcelona acull la primera Marató de Donació de Plasma

L’acte coincideix amb la Setmana Mundial, que se celebra del 4 al 10 d’octubre amb el repte de sumar 1.000 donacions

L’Ajuntament acull aquest divendres 8 d’octubre la primera Marató de Donació de Plasma de Barcelona. L’acte se celebrarà al Saló de Cròniquesi la previsió és sumar unes 70 donacions durant tota la jornada. La Marató coincideix amb la celebració de la Setmana Mundial de Donació de Plasma, entre el 4 i el 10 d’octubre, i de fet les donacions de plasma es podran fer igualment a qualsevol dels hospitals on també es pot donar sang i en qualsevol de les campanyes mòbils que s’han organitzat a diferents llocs de Catalunya. Per conèixer els punts habilitats i apuntar-se a donar plasma es pot reservar cita al web donarsang.gencat.cat/plasma.

L’objectiu de tota la Setmana és arribar a les 1.000 donacions, el doble que una setmana normal. Està previst que la Setmana s’acabi amb una campanya especial de donació de plasma al Palau Robert de Barcelona, en què es farà el recompte final de donacions. En tot plegat hi col·labora l’Associació Catalana de Dèficits d’Immunitaris Primaris, (ACADIP), que a través del seu web www.acadip.org recull informació i testimonis de la necessitat de medicaments derivats del plasma per a les persones que pateixen aquestes malalties.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat avui que s’espera que durant el dia d’avui es recullin unes setanta unitats de plasma. “Com a ajuntament els ajudarem sempre en la difusió de la campanya, perquè és molt important que la gent entengui que és necessari fer donació de sang però també de plasma” i en aquest sentit ha agraït l’esforç que fa el Banc de Sang i Teixits “durant tot l’any”.

Segons les xifres del Banc de Sang i Teixits, un total de 13.500 persones han fet 24.962 donacions de plasma durant l’últim any, la xifra més alta des de que es fan donacions d’aquest tipus. Malgrat això, a Catalunya caldria arribar a 60.000 donacions anuals per ser autosuficients i poder obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per alguns malalts. Cal subratllar que les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista. Igualment estan cobertes les necessitats d’hemoderivats, uns medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma, tot i que en aquest cas és a partir de la importació de donacions provinents d’altres països, com els Estats Units.

Per evitar la dependència d’altres països, el Banc de Sang i Teixits ha impulsat un programa per assolir les 60.000 donacions anuals de plasma. Des que va començar el programa, l’any 2017, les donacions han passat de 13.800 a les 27.000 amb què es preveu acabar aquest 2021.Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines.Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

La donació de plasma

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% del volum total de sang. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del cos.

Per poder donar plasma, cal connectar-se a una màquina, anomenada separador cel·lular, que es queda amb aquest líquid i retorna al cos els glòbuls vermells. La donació dura entre 45 i 60 minuts i cal que el donant tingui unes venes una mica més gruixudes que per donar sang.