Dimarts, 16 de juliol de 2024
És notícia

Augmenta l’oferta de transport públic a Barcelona amb motiu de l’inici del curs escolar

La xarxa de metro augmentarà la capacitat amb sis trens més al matí i cinc a la tarda

Imatge d’un autobús de l’ATM de Barcelona. ACN.

TMB tornarà a incrementar l’oferta de transport públic amb l’inici del curs escolar. Al metro circularan més trens a les línies de més demanda i es crearà la primera línia urbana semidirecta d’autobusos. A partir del dilluns, a les línies convencionals de metro (L1-L5, les de més càrrega de passatge) a l’hora punta (de 6 a 10 del matí) hi circularan cinc trens més que la setmana actual i dos trens més que en les mateixes dates del 2020. A partir del 20, un cop acabin les actuacions que limiten la capacitat de la línia 1, el diferencial respecte a l’any anterior serà de sis trens a les línies 1, 4 i 5. A la tarda, a partir de les 17 hores, circularan cinc trens més que fa un any.

Ja en els últims mesos s’han anat incorporant fins a 12 trens per ampliar-ne la capacitat de transport. L’inici de curs coincideix també amb la recuperació del servei continuat dels dissabtes a la nit a partir del cap de setmana vinent.

La regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, ha destacat que l’increment d’oferta al metro i els autobusos es produeix tot i tenir encara menys usuaris que en el període anterior a la crisi sanitària, però ha defensat la importància que el transport públic es percebi com una “alternativa eficaç i segura per als desplaçaments diaris”.

Dilluns quedarà normalitzat el servei a la línia 11 de metro (Trinitat Nova – Can Cuiàs), que estava tancada des de l’1 de juliol. Amb la reobertura, la línia 11 estrena una nova andana exclusiva a Trinitat Nova, independent però connectada al mateix nivell amb la de la línia 4.

Està equipada amb portes automàtiques a banda i banda, sincronitzades amb les dels trens, de manera que aporten la màxima seguretat a la zona de passatgers i permetran la circulació automàtica de trens en tota la longitud de la línia (fins ara només era possible entre Casa de l’Aigua i Can Cuiàs), cosa que entre altres avantatges comporta una reducció del temps de la maniobra de canvi de sentit.

La seguretat de la línia 11 està protegida a més per un avançat sistema de radars que detecta qualsevol intrusió a la zona de vies. Per a la seguretat dels usuaris, la nova andana disposa de dues vies d’evacuació, una compartida amb la línia 4 i una altra de nova construcció que transita pel nivell inferior en direcció a l’accés del carrer Pedrosa.

El projecte de nova andana exclusiva per a la línia 11 s’ha dissenyat dins les limitacions d’espai de l’antiga cua de maniobres, entre Trinitat Nova i Casa de l’Aigua, cosa que ha condicionat l’amplada de la plataforma, que fa 2,5 metres, dels quals 2 metres són totalment útils per al pas de persones. Aquesta amplada és comparable a la d’andanes d’altres estacions existents de més freqüentació i que no compten amb la protecció dels tancaments verticals.

Tant les dimensions com les mesures d’accessibilitat i evacuació de la nova andana compleixen les normatives vigents i han rebut l’informe favorable del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament. A més, l’obra ha comportat renovar completament la platja de vies a la zona de la cua de maniobres, on s’han instal·lat nou aparells de via per facilitar els moviments dels trens a l’estació i cap als tallers de Roquetes, i executar altres actuacions complementàries.

Amb aquesta nova configuració, l’operació de les línies 4 i 11 passa a ser independent, de manera que els trens de la línia 4 poden entrar i sortir per totes dues vies de l’estació Trinitat Nova sense interferir en els moviments de la línia 11. Això ha permès incorporar un tren més al carrusel diari de la línia L4, primer pas d’un augment de capacitat que es desenvoluparà els pròxims anys.

Primera línia urbana d’autobús semidirecta XPRESBus

Pel que fa a la xarxa d’autobusos de TMB, es posaran en circulació l’oferta habitual, uns 900 vehicles a l’hora punta del matí, com el 2020. A més, el 20 de setembre entrarà en servei la nova línia semidirecta X1, que enllaçarà el sector central de la ciutat (l’aglomeració comercial i de serveis de l’Eixample) amb els nodes de les places de les Glòries i Francesc Macià. S’inaugurarà així un nou tipus de línia eficient orientada a la captació de nous usuaris del transport públic que operarà amb la marca XPRESBus i es distingirà pel color negre i la lletra X anteposada al número de línia.

La nova línia X1 (Francesc Macià – centre ciutat – Glòries), que no en substituirà cap, circularà per carrils reservats. Només tindrà quatre parades per sentit (Hospital Clínic, Universitat/Aribau, passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan) més les dues terminals. En total deu parades, de les quals quatre seran de nova creació i d’ús exclusiu de la X1. Els vehicles són de baixes o nul·les emissions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

nine + eleven =

Notícia anterior

El 112 rep 117 trucades fins a les 18 hores per les pluges a Catalunya

Notícia següent

FiraTàrrega porta els espectadors a la piscina en el marc d’una estrena internacional

Notícies relacionades