Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Associacions de Voluntaris de Protecció Civil a Catalunya mostren el seu malestar pel tracte que reben de la Generalitat de Catalunya

Avatar photo

S’ha enviat un escrit de greuges al Vicepresident amb funcions de President de la Generalitat de Catalunya

L’acció compta amb el suport de la majoria de les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil de Catalunya (AVPC), entitats que tenen com a principals objectius prevenir riscos i actuar en situacions d’emergències, sinistres col·lectius i successos similars.

Escrit de greuges

Les entitats signants han entrat avui al registre electrònic de la Generalitat de Catalunya un escrit dirigit al Vicepresident amb funcions de President de la Generalitat de Catalunya, manifestant-li el seu malestar pel tracte que reben des de fa anys les AVPC per part de la Generalitat de Catalunya.

Les associacions de voluntaris de protecció civil se senten menystingudes, en especial pels departaments d’Interior i de Salut, ja que des de fa anys no se’ls té prou en compte i amb
l’actual situació de pandèmia s’ha agreujat encara més.

Des de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) no se les convida a participar en la presa de decisions que les afecten i hi ha una manca flagrant de finançament i d’aportació de recursos essencials per part de la Generalitat de Catalunya a les associacions.

La Generalitat regula el funcionament i formació del voluntariat de protecció civil, però deixa en mans dels municipis el seu posterior funcionament i finançament. Així, tot el suport econòmic i funcional de les AVPC depèn única i exclusivament de la voluntat i de la capacitat que tinguin els municipis, que en la majoria dels casos els suposa un important esforç, i més en la situació actual.

Des de fa dècades, de manera discreta però constant, des de les AVPC intenten aportar l’esforç i dedicació desinteressada de tot el voluntariat envers la societat, col·laborant de manera totalment altruista i professional en esdeveniments que suposen un greu risc col·lectiu, en emergències o fent tasques de sensibilització sobre mesures d’autoprotecció, per citar només algunes de les moltes tasques que realitzem. Així mateix, també donen suport als diferents cossos de seguretat i serveis d’emergències, quan s’escau.

Les associacions de voluntaris de protecció civil de Catalunya han estat i segueixen estant molt preparades per a situacions d’emergències (com l’actual emergència associada a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc pel Covid19), en la que amb materials mínims i, en ocasions, precaris, i sense cap tipus de vacunació, el voluntariat continua donant suport i atenció a la ciutadania.

En aquest sentit, també volen mostrar el seu malestar pel recent canvi de criteri del departament de Salut, decidint que al final no es vacunaria al voluntariat de protecció civil, tot i haver-los considerat com essencials. Personal que ha estat i segueix en primera línia durant tota la pandèmia.

També consideren que hi ha un manifest greuge comparatiu de com se’ls tracta en comparació a d’altres entitats.

A l’escrit de greuges es demana que de manera urgent es portin a terme una series d’accions:

✔ L’obertura de línies d’ajudes i/o subvencions per part de la Generalitat de Catalunya dirigides a les AVPC per a l’adquisició de material necessari per a la realització de les seves activitats (d’acollida, primera intervenció i vehicles) i pel foment i manteniment de les entitats.

✔ Realització d’acords i/o convenis directes de la Generalitat de Catalunya amb les AVPC per a la realització de les tasques i accions pròpies, en comptes de prioritzar entitats terceres.

✔ Reconeixement del voluntariat de protecció civil com a personal essencial.

✔ Vacunació del Covid19 de tot el voluntariat de protecció civil, com a personal essencial.

✔ Creació d’una taula de diàleg permanent entre la DGPC i una representació de les AVPC catalanes.

✔ Tenir un lloc de representació al CECAT en situacions d’emergència d’àmbit supramunicipal.

✔ Oferir més places anuals dels cursos bàsics de protecció civil.

✔ Descentralitzar la formació contínua del voluntariat de protecció civil, acostant els cursos al territori en comptes de centralitzar-la a l’ISPC i incrementar l’oferta formativa.

Sobre les AVPC

El principal actiu de les associacions són els voluntaris i les voluntàries. Actualment a Catalunya hi han més de 1.600 persones voluntàries que disposen de la formació bàsica
obligatòria impartida per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. La dedicació d’aquest
voluntariat s’estima en unes 100.000 hores anuals.

Amb l’activació del Pla PROCICAT per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc, a causa de la COVID-19, les AVPC han dut a terme tasques i accions diverses, tan informatives sobre la importància del confinament o la necessitat de l’ús de la mascareta i de la distància de seguretat,… com de muntatge de centres d’acollida temporals per a les persones sense llar, tasques de suport en el lliurament d’aliments dels centres de distribucions d’aliments, d’entrega de material escolar a famílies vulnerables i sense recursos, així com en el repartiment de màscares a les estacions de trens i d’autobusos del municipi i als domicilis de la gent gran. També s’han dut a terme tasques de desinfecció en els accessos exteriors d’equipaments sensibles i es segueixen realitzant tasques de col·laboració i suport en jornades de realització de proves PCR, de vacunació, etc., per posar alguns exemples recents.

Les AVPC tenen com a finalitat treballar en l’àmbit de la protecció civil i de col·laborar amb les diferents administracions competents aportant a la societat l’esforç propi del voluntariat
desinteressat en benefici de la comunitat.

Relació d’entitats signants

Nom i número de registre a la DGPC
AVPC d’Arbúcies (61), Badia del Vallès (119), Begur (112), Bellvei (139), Banyoles (95), Bescanó (30), Breda (25), Cadaqués (72), Campdevànol (22), Cercs (64), Creixell (111), Castellbell i el Vilar (83), Castellvell del Camp (137), Castellbisbal (41), Deltebre (71), El Masnou (57), El Port de la Selva (60), El Vendrell (105), Esplugues de Llobregat (145), Figueres (73), Girona (96), Hostalric (68), L’Ametlla del Vallès (149), L’Arboç del Penedès (148), La Bisbal d’Empordà (97), La Canonja (53), L’Escala (20), La Garriga (2), La Jonquera (33), Les Planes d’Hostoles (81), La Pobla de Mafumet (11), Maçanet de la Selva (99), Molins de Rei (150), Martorell (55), Montblanc (75), Montbrió del Camp (18), Montcada i Reixac (126), Montornès del Vallès (4), Navarcles (120), Navàs (46), Olot (76), Palafolls (38), Palafrugell (13), Pals (121), Pallejà (109), Pont de Molins (136), Puigcerdà (54), Puig-reig (43), Reus (12), Ripoll (23), Ripollet (134), Roda de Berà (125), Rubí (108), Sabadell (87), Salt (115), Sant Adrià de Besòs (58), Sant Andreu de la Barca (37), Sant Boi de Llobregat (113), Sant Antoni de Vilamajor (103), Sant Climent Sescebes (98), Sant Fruitós del Bages (129), Sant Gregori (133), Sant Joan de les Abadesses (27), Sant Joan de Vilatorrada (59), Santa Coloma de Farners (78), Santa Margarida i els Monjos (101), Sarrià de Ter (106), Sils (66), Taradell (110), Tarragona (9), Torelló (100), Vacarisses (29), Vallirana (138), Valls (80), Vic (65), Viladecavalls (40), Vilafant (104) i Vilafranca del Penedès (102).

Entitat adherida (associació en tràmit de registre): Cervelló
Nota: S’adjunta l’escrit presentat al Govern de la Generalitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alumnat de l’Escola Municipal de Persones Adultes de Sant Pere de Ribes participa en un programa d’orientació i acompanyament a estudis posteriors

Notícia següent

Les II Jornades gastronòmiques de l’Arròs tornen a Salou del 29 d’abril al 16 de maig

Notícies relacionades