Alerten sobre el perill de contagi al fumar a l’aire lliure

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha advertit aquest dijous que fumar o vapear en espais a l’aire lliure com terrasses o parcs augmenta el risc de contagi de coronavirus, tant per als propis fumadors com per a les persones que estan al seu voltant.

Per això, ha recomanat que durant aquest període de desescalada, tants els espais oberts com tancats estiguin lliures de fum, perquè, al fumar i exhalar, sigui tabac convencional o dispositius electrònics, s’expulsen “diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral i ser altament contagiosa”.

Les gotetes respiratòries, anomenades gotetes de Flügge, són partícules diminutes, invisibles a l’ull humà, expelidas al parlar, tossir, esternudar o respirar, que poden transportar gèrmens infecciosos d’un individu a un altre; poden romandre fins a 30 minuts en l’aire en suspensió i poden arribar a dos metres de distància, la qual cosa els permet ingressar en les vies respiratòries.

Al fumar, a més, “és inevitable portar-se la mà a la boca o el nas o la cara, la qual cosa facilita l’entrada de virus en l’aparell respiratori”, segons ha advertit en una nota de premsa el president de Separ, el doctor Carlos A. Jiménez-Ruiz.

I hi ha un altre perill associat, i és que l’ús obligatori de màscares que acaba d’entrar en vigor, el fumador ha de treure i posar-se, la qual cosa augmenta el risc d’infectar-se.