Ada Colau es reuneix amb el secretari general de les Nacions Unides

La trobada de grans ciutats ha servit per analitzar el seu paper en la lluita contra el canvi climàtic i la sortida de la crisi general per la Covid-19

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit aquesta tarda amb el secretari general de la ONU, António Guterres, en el marc d’una trobada organitzada per l’organisme internacional conjuntament amb la xarxa de ciutats C40, i que ha comptat amb la participació d’una representació d’alcaldes i alcaldesses de diverses ciutats del món. C40 és la xarxa mundial de ciutats creada l’any 2005 amb l’objectiu de lluitar contra el canvi climàtic. L’alcaldessa és, a més, és l’envida especial de la xarxa mundial de ciutats CGLU a Nacions Unides.

La trobada d’avui tenia l’objectiu de conèixer les actuacions que les diferents ciutats estan duent a terme i compartir-les amb el màxim dirigent de Nacions Unides, en un moment especialment important donat l’impacte que ha tingut la crisi generada per la Covid-19.

A la reunió han participat el director executiu del C40, Mark Watts; la vicesecretària general de la ONU, Amina J. Mohammed; l’alcalde de Los Angeles i membre del C40, Eric Garcetti; el director executiu d’ONU Habitat, Maimunah, Mohd Sharif i representants de 15 de les ciutats referents de tot el món en el marc de l’emergència climàtica com ara Melbourne, Tokyo, Jakarta, Montreal, Hyderabad, Rio de Janeiro, Freetown, Milà, París, Amman, Bogotà, Bonn, Johannesburg i Glasgow.

L’alcaldessa de Barcelona ha destacat la importància de la cimera de les ciutats amb el màxim responsable de les Nacions Unides recordant que la majoria de la població viu en àrees urbanes i que és a les ciutats on s’estan plantejat els principals reptes del planeta. “Les ciutats ocupen un espai central, però en canvi estan mancades de recursos i competències”, ha recordat Colau, que ha defensat que és a les ciutats on s’estan desenvolupant mesures pioneres i innovadores.

L’alcaldessa ha defensat que la transició ecològica és bona per l’economia i genera llocs de treball de qualitat i ha instat ha deixar enrere un sistema econòmic antic que especula amb béns bàsics.

Ada Colau també ha aprofitat la cimera de grans ciutats amb Nacions Unides per traslladar la necessitat d’alliberar les patents de les vacunes contra la Covid-19, un fet que ha considerat imprescindible per poder fer front a la pandèmia global. Colau ha traslladat així la Declaració de Barcelona que entitats i personalitats del món científic i la salut global van lliurar a l’Ajuntament de Barcelona el passat dimarts, on es reclama l’alliberament de les patents, com a mínim temporalment, per no obstaculitzar la producció i distribució a escala mundial.