fbpx
Divendres, 1 de març de 2024
És notícia

Acaba la restauració de la cúpula de l’església de Sant Andreu de Palomar de Barcelona

S'inaugurarà les obres amb un acte online el 27 de novembre

Imatge de la cúpula de l’església de Sant Andreu de Palomar. ACN

Les obres de restauració de la cúpula i la llanterna de l’església de Sant Andreu de Palomar han acabat aquest novembre. L’obra de l’edifici de la plaça Orfila de Barcelona ha suposat una inversió total d’1.101.966,00 euros, incloent les inversions fetes els darrers anys en concepte de mesures de seguretat i protecció. La restauració s’ha centrat en la cúpula, la llanterna i l’estructura que la suporta, que presentaven lesions, envelliment i desgast dels materials al tractar-se dels elements més exposats de l’edifici a les inclemències climàtiques com el vent, l’aigua i especialment els canvis de temperatura i la radiació del sol. El 27 de novembre, coincidint amb la Festa Major, la parròquia inaugurarà la restauració en un acte online.

Pel que fa a la restauració, les peces vermelloses del casquet de la cúpula s’han col·locat totes noves. Tot i que la previsió era conservar-les fent un cosit de les esquerdes, va ser inviable perquè la degradació era massa important i, a més, estaven preses amb morter de ciment. Pel que fa a les peces ceràmiques dels vuit nervis, s’han pogut recuperar i consolidar, excepte les peces d’un dels nervis que estaven caigudes que s’han restituït amb peça ceràmica nova, seguint el criteri de restauració avalat pel Departament de Cultura. A més, s’ha pogut restaurar els vitralls originals de la llanterna, i s’ha restaurat i reforçat la creu original de la part superior de la cúpula.

Per poder executar aquestes intervencions s’han hagut de muntar 2000 m2 de bastides amb una alçada màxima de 66 m amb una marquesina exterior. Les obres ha tingut una durada de 12 mesos sense comptar el temps de paralització per la pandèmia de la covid-19.

Les obres s’han basat en el projecte de Bis Arquitectes per l’arquitecte Josep Esteve, juntament amb l’aparellador Francesc Belart (DEO i CQ) i l’aparelladora Elvira Altadill (S S), i han estat executades per l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques S.L.

Inversió

Dels més d’1,1 MEUR invertits, un 39,57% ha estat aportat per l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de l’església i la resta, el 60,43%, a parts iguals, per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

L’actuació ha estat promoguda per l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu de Palomar, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’INCASÒL, en el marc del programa de l’1% Cultural; i l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida.

Sant Andreu de Palomar, patrimoni protegit

L’església de Sant Andreu de Palomar està protegida urbanísticament, amb el nivell de protecció C, pel Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona. És de planta de creu llatina, de tres naus i amb una gran cúpula sobre el creuer, acabada amb un cupulí o llanterna. La façana, concebuda monumentalment amb un llenguatge eclèctic amb influències historicistes, destaca per la seva solució de gran portal, que inclou la rosassa, i per la potent torre que el flanqueja. Tota ella està resolta amb pedra de Montjuïc, llevat de la torre, feta amb obra de maó a cara vista.

L’església actual es va iniciar el 1850, probablement sobre restes d’una anterior d’origen romànic. Posteriorment, en la dècada dels anys 70, pren la direcció de les obres l’arquitecte sant andreuenc Pere Falqués i Urpi el qual va bastir les naus i la cúpula. L’any 1882 la cúpula es va esfondrar. A partir d’aquí, pren la direcció de les obres i la reconstrucció de la cúpula l’arquitecte Josep Domènech i Estepà, fent-la doble i afegint-hi una llanterna.

Durant els fets de la Setmana Tràgica el1909, el seu interior va ser cremat totalment, i es va refer posteriorment. En la dècada dels anys 1960 es va decorar interiorment amb pintures al fresc, obra del pintor local J. Verdaguer. Arran de les obres de construcció del ferrocarril Metropolità (1965-67) es van produir nous assentaments en l’edifici que van provocar importants lesions. L’any 1984-85 es va fer una operació de consolidació sota la direcció de l’arquitecte David Barrera Viladot.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sitges registra en els darrers set dies 20 casos positius

Notícia següent

El carrer principal de Platja d’Aro reobre l’aparcament comercial

Notícies relacionades