A partir d’aquest dilluns, 5 de maig, entra en funcionament a Barcelona una nova tramitació del permís de descàrrega nocturna de mercaderies per tal de fer-la més àgil i requerir el temps d’espera per obtenir-lo. Les empreses distribuïdores obtindran en els terminis màxims d’un mes l’autorització per distribuir urbana de mercaderies en un període de dues hores en la franja compresa entre les 21.00 i les 7.00 hores i a utilitzar espais en calçada no previst per aquesta funció.
L’objectiu de la mesura és contribuir a reduir la congestió viària diürna i a una distribució més eficient amb menys temps per operació. Actualment, a Barcelona hi ha una vuitantena d’empreses de distribució de mercaderies que duen a terme l’activitat en horari nocturn i la previsió és que amb la simplificació del tràmit aquesta xifra s’arribi a superar el doble de les autoritzacions actuals.
Fins ara, l’autorització de DUM nocturna es realitza a través d’un decret després de diversos tràmits que afegien complexitat a la sol·licitud. Ara, l’autorització es farà amb l’admissió del comunicat amb una validesa de dos anys. En cas que no és validi la ubicació o la franja de dues hores sol·licitades, l’Ajuntament en proposarà una altra d’alternativa.
Per obtenir l’autorització, només es requerirà a les empreses sol·licitants la presentació d’una instància específica al Registre General de l’Ajuntament de Barcelona que sol·liciti el permís, així com la presentació d’una sonometria i el plànol de la ubicació d’on vol acomplir l’activitat. D’aquesta manera, l’empresa sol·licitant podrà acreditar que es respecta els límits acústics que preveu l’ordenança de medi ambient (OMA).
La sonometria l’haurà de certificar una entitat de protecció de la contaminació acústica acreditada per la Generalitat, que prendrà mesures de soroll mentre duu a terme l’activitat en una prova prèvia extraordinària autoritzada per la Guàrdia Urbana.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins de l’Estratègia municipal de la distribució urbana de mercaderies Horitzó 2030, per aconseguir un model més eficient, sostenible i segur, que millori el comerç de la ciutat, millori la competitivitat de les empreses i en reduir les externalitats. Una de les darreres iniciatives posades en marxa és el llançament d’un repte d’innovació urbana per millorar la distribució en el sector de l’hostaleria, restauració i càtering.