Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

El Barcelona Poesia tindrà 54 activitats amb 140 participants

Avatar photo

El tret de sortida serà un homenatge a Pau Riba, en forma de pregó al balcó de La Virreina protagonitzat per Núria Martínez Vernis i un seguici posterior de De Mortimers

El festival Barcelona Poesia arriba aquest 2022 a la seva 25a edició amb una cinquantena llarga d’activitats repartides entre l’11 i el 18 de maig a diversos indrets de la ciutat. Hi participaran 130 poetes, músics i creadors catalans i d’arreu, amb les habituals interseccions entre recitals, concerts i altres disciplines. El tret de sortida serà un homenatge a Pau Riba, en forma de pregó al balcó de La Virreina protagonitzat per Núria Martínez Vernis i un seguici posterior de De Mortimers. En l’apartat d’homenatges, el festival també es recordarà de Pasolini amb una marató oberta de lectura de poemes, Joan Fuster i els catalans Guillem Viladot i Narcís Comadira. El festival estrenarà tres peces teatrals, a la UB, la Beckett i El Molino.

Barcelona Poesia torna a la normalitat després de dos anys i amb Maria Callís com a nova co-comissària, al costat de Josep Pedrals. Al llarg de vuit dies la cita s’expandeix per fins a 21 equipaments arreu de la ciutat, entre els quals el jardí del Museu Marès, la Fabra i Coats, el MNAC, la Sala Beckett, el TNC, el Palau de la Música, Casa Elizalde i diverses biblioteques públiques, entre molts altres.

Poesia, música, teatre i altres disciplines es donaran la mà una vegada més. Per exemple, la nit inaugural serà per a la poesia experimental dels artistes Tomomi Adachi i Pamela Z. Entre els 130 participants d’aquesta edició hi haurà algunes grans figures del panorama poètic internacional actual com Alice Oswald o la romanesa Marta Petreu.

Homenatge a Pau Riba

El festival s’iniciarà amb un homenatge a la figura de Pau Riba, amb un pregó inaugural al balcó del Palau de la Virreina, a càrrec de Núria Martinez Vernis i De Mortimers, grup que va acompanyar l’artista en incomptables ocasions. La comitiva acabarà fent una cercavila des de La Rambla fins al Pati de la Misericòrdia, on hi haurà la primera activitat del festival.

En l’apartat d’homenatges n’hi haurà també per a Joan Fuster, en el centenari del seu naixement, amb una lectura a càrrec de Joan Dausà i Esther Climent, i del del director i poeta italià Pier Paolo Pasolini, amb una marató de 12 hores de lectures dels seus poemes, oberta a la participació de tothom.

També s’ha preparat una acció poètica de record al poeta visual Guillem Viladot, de la mà de les artistes visuals Irene Visa i Anna Dot. I encara en el terreny dels homenatges i reconeixements, se celebrarà el vuitantè aniversari de Narcís Comadira, i es reivindicarà Jordi Pope, veu de la contracultura poètica dels anys vuitanta a casa nostra.

Sense restriccions

L’oferta serà, com de costum, “el més àmplia possible per atreure públics molt diversos”, diu Maria Callís. La nova co-comissària constata que Barcelona Poesia té en qualsevol cas un públic “fidel” (com ho és el lector de poesia, ha apuntat). La novetat respecte les dues últimes edicions és la desaparició de les restriccions d’aforament, les mascaretes i les reserves prèvies (a excepció d’alguns espais interiors amb entrada gratuïta però aforament limitat).

La gran majoria del festival és d’accés gratuït. Únicament les activitats programades al TNC i al Palau de la Música són de pagament. El certamen disposa enguany de 193.000 euros de pressupost.

Slam, música i estrenes teatrals

Com comença a ser habitual, el Barcelona Poesia oferirà també algunes sessions de slam poètica i jams d’improvisació. Quant al primer format, enguany s’oferiran dues slam de traducció poètica en què dos poetes traduïran un mateix poema davant dels seus autors i el públic, i discutiran entre les sol·lucions per les quals han optat.

La música també tindrà un paper destacat, amb actuacions dels catalans Adriano Galante (Seward), Rodrigo Laviña y su combo i Remei de Ca la Fresca i Saüc en Flor, i els internacionals Tomomi Adachi, Hannah Silva Danielle de Picciotto o Pamela Z.

En la parcel·la teatral, el festival presentarà tres obres d’estrena. Amb motiu de l’Any Ferrater, una aula de la seu central de Universitat de Barcelona (UB) acollirà un monòleg d’Andreu Gomila protagonitzat per Pol López (‘Vull subornar la joventut’). A El Molino, s’hi estrenarà l’espectacle ‘Serafins’, de La Ludwig Band, amb poesia de Pitarra. Finalment, a la Sala Beckett s’hi estrenarà ‘Mata’m psicosi’, un monòleg basat en un text de Dolors Miquel i amb escenografia de Marcel·lí Antúnez.

En el marc del certamen, tindrà lloc la cerimònia d’entrega dels Premis Jocs Florals de Barcelona, que enguany ha recaigut en la poeta i música Glòria Coll Domingo. L’acte se celebrarà el 16 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’esdeveniment clourà dos dies després, el dimecres, al Palau de la Música amb el XXXVII Festival Internacional de Poesia, amb poetes d’edats, orígens i propostes líriques diferents: el poeta de Moçambic Hironina Joshua, el poeta siriokurd Golan Haji, la romanesa Marta Petreo, Ángelo Néstore, l’ucraïnesocatalà Andrii Antonovsky, l’anglès Alice Oswald i el català Jordi Pàmias.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Nou emplaçament per a la Fira del Vi del Bages

Notícia següent

VÍDEO: Un cotxe condueix de manera temeraria fent que altres vehicles hagin d’esquivar-lo

Notícies relacionades