Barcelona paga prop d’1 milió d’euros d’ajuts a empreses de turisme i oci

El 82% dels negocis que rebran l’ajut tenen menys de 50 treballadors i treballadores

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament  de Barcelona  destina una partida extraordinària de 973. 000.000 € a ajuts per a 284 empreses del sector del turisme i del lleure de la ciutat que van mantenir la seva activitat durant la pandèmia. Aquesta convocatòria d’ajuts es va obrir el passat mes de juny.

Es tracta d’un paquet extraordinari dels fons mobilitzats per a mitigar l’impacte de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 que ha comportat una davallada de l’economia del visitant i ha afectat molt l’activitat del sector. En concret aquest paquet estava destinat a empreses del sector de l’oci i el turisme que tributen l’ IAE.

Els imports atorgats van dels 1.000 € als 8.000 € que s’han de destinar a cobrir part de les despeses derivades del manteniment de l’activitat. Les subvencions són doncs pels pagaments del lloguer, dels subministraments, les comunicacions, l’assegurança, el material d’oficina, així com tasques dutes a terme per altres empreses (neteja, seguretat, manteniment) o, fins i tot, despeses derivades de la implementació de mesures de seguretat sanitària amb motiu de la pandèmia.

La major part dels negocis, 89, han rebut un import de 1.000€ en concepte d’ajuts per fer front a la despesa, seguits dels ajuts de 8.000€ que es donaran a  52 empreses,  49 firmes rebran  2.000 €; 50 n’han obtingut 3.000€,  i finalment, 44 empreses en rebran 5.000€.
Pel que fa activitats empresarials: un 48% dels ajuts s’ha destinat a serveis d’allotjament en hotels;  hostals, pensions, fondes i altres establiments turístics sumen un 15% dels ajuts atorgats; un 23% ha anat a agències de viatge; un 8 % s’ha destinat a empreses del sectors dels espectacles, sales de ball i discoteques, i, un 4% a serveis d’organització de congressos, assemblees i similars.

235 de les 284 empreses tenen plantilles de menys de 50 treballadors i treballadores.

Per districtes, l’Eixample és el que concentra més empreses que han rebut subvenció, amb un total de 95, seguit de Ciutat Vella amb 42  establiments, el tercer districte és Sarrià-Sant Gervasi amb 41.

El primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni, ha assegurat que amb aquests ajuts  “demostrem que la nostra prioritat com Ajuntament és estar al costat dels sectors que pateixen més dificultats per la crisi, com són el turisme i l’oci, per ajudar a salvar empreses i llocs de treball. Des dels inicis de la pandèmia, hem doblat els recursos totals destinats a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat i gràcies a això hem pogut mobilitzar importants paquets de mesures amb subvencions, assessorament, formació o ajudes directes com aquestes, que dinamitzen l’economia i contribueixen a la creació d’ocupació”.

El pressupost global articulat des del Centre municipal de Coordinació de la Resposta econòmica (CECORE) ha estat de 87 milions d’euros pel 2021. Als ajuts directes als sectors més afectats per la Covid-19 aquest 2021 cal afegir-hi també els recursos destinats a la millora de l’ocupació i a la promoció de l’economia i dinamització del consum.

D’aquesta dotació global del Pla de recuperació econòmica de Barcelona, 45 milions d’euros s’han destinat a ajuts i subvencions, mitjançant convocatòries com aquesta específica pel sectors del turisme i oci atorgada ara, o les del fons Reactivem, que s’han concretat en dues línies de subvencions: una d’ajuts a establiments d’economia local i una altra a inversions per activitats econòmiques, comercials, de serveis, d’oci i allotjament turístic.

Aquest paquet se suma a altres mesures destinades al sector del turisme com ara la creació del Barcelona MICE Destination Support Programme que l’Ajuntament ha dotat amb 3 milions d’euros per tal d’impulsar  la captació i fidelització de congressos i esdeveniments a la ciutat. Amb aquest programa, presentat a principis de desembre, s’engeguen noves vies de suport a un dels sectors estratègics per Barcelona que engloba entre altres els congressos, convencions, incentius i exposicions.