L’Ajuntament de Barcelona ha obert un nou punt en el marc del Projecte Alimenta impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona. Aquest espai, amb pocs mesos de vida i visitat aquest dimecres per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, és un servei de menjador que acull persones derivades dels serveis socials del Districte de Nou Barris.
El projecte Alimenta pretén avançar en la garantia del dret a l’alimentació d’una forma inclusiva i digna, a partir d’un model que vol anar més enllà de la resposta necessària de cobertura de les necessitats i situar-se en la lògica dels drets a fi de garantir una alimentació saludable i sostenible.
Per a la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, l’Alimenta “impulsa una estratègia transformadora que cerca l’autonomia i la capacitat d’elecció de les persones usuàries per evitar la generació d’efectes d’estigma”.
“Es potencia la dimensió comunitària mitjançant la creació d’espais com els tallers de reaprofitament alimentari i la cuina comunitària, on, a més de socialitzar, les persones poden cuinar els seus aliments”, destaca Fuertes.
Als punts Alimenta, les persones usuàries hi troben un lloc normalitzat on són un client més del restaurant i escullen diàriament entre les opcions el que voldran consumir.
En aquest espai, les persones són acompanyades individualment per una professional de l’àmbit social a través d’un pla de treball per millorar la seva inserció social i laboral realitzant la derivació oportuna a programes de suport a la reinserció laboral. Paral·lelament, es realitzen mensualment tallers relacionats amb l’alimentació, amb l’objectiu de ser espais comunitaris i oberts a la ciutadania del districte.
Gestionat per la Fundació Formació i Treball, aquest punt s’ubica a dins del Restaurant D’INS ACTIVA que la fundació gestiona a l’edifici del Parc Tecnològic de Barcelona Activa al districte.
L’espai aporta un lloc normalitzat on les persones participants són un client més del restaurant i escullen diàriament dins les opcions establertes el que voldran consumir. Les persones usuàries arriben a l’espai dins l’horari del restaurant sense una hora fixa i s’acomoden a l’espai integrant-se amb la resta de persones que fan ús del restaurant.
El nombre total d’àpats servits l’any 2024 ha estat de 3.156. La franja d’edat més representada durant l’any passat va ser, en un 36% dels casos, la de majors de 55 anys. El servei està subvencionat per l’Institut Municipal de Serveis Socials amb un import del projecte per l’any 2024 de 54.793 euros.