Un sistema de càmeres que detecten vehicles sorollosos i una plataforma amb sensors acústics i capacitat predictiva han estat els projectes guanyadors del repte per reduir la contaminació acústica de Barcelona. Aquests sistemes s'aplicaran com a prova pilot durant els pròxims mesos en el marc d’una iniciativa llançada per l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació BIT Hàbitat i Fira de Barcelona que testa innovacions en un entorn real per a millorar la mobilitat sostenible a la ciutat.
El 85% del soroll que es genera a Barcelona procedeix de la mobilitat, segons dades de l'Ajuntament. Per això es va llançar el mes de febrer passat una convocatòria internacional amb la finalitat de reduir la contaminació acústica. Els projectes guanyadors d'aquest repte són iniciatives que obtenen dades de mobilitat i de contaminació acústica derivada del trànsit a partir de la identificació de l'origen dels senyals sonors amb l'ús d'eines com la Intel·ligència Artificial o el Big data.
Amb l'obtenció d'aquestes dades, es poden localitzar els punts amb major contaminació acústica o quin tipus de vehicles són els més sorollosos, entre altres qüestions, la qual cosa permetrà implementar mesures per a la seva mitigació.
El repte dirigit a empreses, startups, universitats, centres de recerca, centres tecnològics, associacions i fundacions va rebre una vintena de propostes, de les quals la gran majoria (14) eren internacionals.
Sensors, càmeres i IA
El primer projecte guanyador és de l'empresa holandesa Sorama BV i té com a objectiu reduir la contaminació acústica urbana mitjançant solucions combinades, amb el sistema Loud Vehicle Detection que utilitza càmeres acústiques i intel·ligència artificial per a detectar localitzar i identificar vehicles que superin el llindar de soroll establert. El sistema recull dades en temps real i les mostra en panells LED per a fomentar un canvi de comportament.
Traffic-Noise, de les espanyoles Bettair i Trafficnow, és el segon sistema triat per a les proves pilot. Ofereix una plataforma integrada que analitza i correlaciona en temps real el soroll i el trànsit urbà, combinant sensors acústics d'alta precisió, sistemes de visió artificial avançada i algoritmes predictius impulsats per intel·ligència artificial. La solució identifica les fonts de soroll, anticipa esdeveniments críticsi ajuda a avaluar l'impacte de les polítiques de mobilitat sostenible per a millorar la planificació urbana.
Les proves pilot es començaran a aplicar a partir del quart trimestre de 2025 i tenen una durada prevista de 18 mesos. Cada projecte rebrà 100.000 euros de finançament, un 70% del total, aproximadament.
Els dos projectes premiats tindran, a més, projecció internacional participant en la propera edició de Tomorrow.Mobility, que tindrà lloc al novembre juntament amb Smart City Expo World Congres, l’esdeveniment líder mundial sobre ciutats intel·ligents, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Barcelona Innova Mobility Lab
Aquest projecte s'emmarca en la iniciativa Barcelona Innova LAB Mobility, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'àrea de Mobilitat, BIT Hàbitat i Fira Barcelona, amb la voluntat de potenciar i facilitar l'execució de proves pilot en l'àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible per a diversificar l'economia de la ciutat i consolidar a Barcelona com la capital de la innovació en mobilitat del sud d'Europa. En aquest cas, tant en la definició del repte com en l’avaluació de les propostes hi ha participat el servei municipal de Qualitat Ambiental.
És el quart repte de mobilitat en el qual es treballa dins d'aquest programa, i se suma així a les proves pilot centrades a millorar la seguretat en la circulació de les motocicletes, les d'optimitzar la circulació en el carril bus i la informació en les seves parades, i la convocatòria per a iniciatives sobre la distribució de mercaderies urbanes, el concurs de les quals es resoldrà la propera tardor.