Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona iniciarà les obres de rehabilitació de l’Hivernacle i del Palau d’Alfarràs al juliol

Avatar photo

Durant el 2022 es destinaran 2 milions d’euros a les obres de reforma de l’Hivernacle, situat a la Ciutadella, i 1,4 milions d’euros a les del Palau d’Alfarràs, situat al parc del Laberint

El Govern municipal ha prioritzat la dotació pressupostària dels dos edificis patrimonials, que ja compten amb el seu projecte executiu, en el pressupost per al 2022. Pel que fa a l’Hivernacle, situat al parc de la Ciutadella, les actuacions comportaran una inversió de 2 milions d’euros i es preveu que les obres comencin el pròxim mes de juliol amb una durada prevista de 12 mesos. Les actuacions al Palau d’Alfarràs, que també començaran al juliol, duraran 9 mesos i s’hi destinarà un milió i mig d’euros.

La rehabilitació de l’Hivernacle té un doble objectiu, la restauració de l’edifici patrimonial i resoldre les patologies detectades en la darrera actuació que s’hi va fer. Aquest edifici d’uns 1.000 metres quadrats i catalogat com a Bé Cultural d’Interès nacional, està format per treus naus, la central, més alta i dues de laterals, la nau Picasso i la nau Magnòlies .Totes tres requereixen actuacions profundes de rehabilitació.

Inicialment, l’arquitecte Josep Fontserè i Mestres va projectar un hivernacle per a la Ciutadella com a part d’un programa museístic i científic (format per l’Hivernacle, l’Umbracle i el Museu Martorell), i l’edifici es va aixecar segons el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samarach amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, amb una estructura metàl·lica i tancaments de vidre.

Aquesta actuació es clau per consolidar el parc de la Ciutadella com a espai estratègic que engloba una sèrie d’actius molt rellevants des del punt de vista mediambiental, patrimonial, cultural i també del coneixement i la innovació. Per aquest motiu el Govern municipal prioritza un conjunt d’actuacions per aprofitar tot el seu potencial, amb la rehabilitació del patrimoni del parc, els espais verds i els culturals i educatius que es troben al parc. En destaquen, per exemple dues actuacions que han permès la renovació de dos espais emblemàtics del parc, la plaça Prim, finalitzada fa gairebé tres anys, i la reforma en curs, ja en la recta final de la plaça d’Armes.

El parc de la Ciutadella i els seus elements patrimonials són un actiu importantíssim per al districte de Ciutat vella, un gran pulmó verd de 14 hectàrees (més les 31 del Zoo) que rep anualment més de 7 milions de visites.

Pel que fa a la rehabilitació del Palau del Marquès d’Alfarràs, de 3.000 metres quadrats i situat al parc del Laberint, les actuacions es faran en diferents fases durant els anys 2022 i 2023 amb una dotació de 4,1 milions d’euros. La primera fase, que és la que es desenvoluparà l’any vinent, prioritzarà la consolidació de l’estructura i els sistemes constructius de l’edifici i s’hi destinarà un milió i mig d’euros.

El projecte de rehabilitació té per objectiu recuperar el valor històric, arquitectònic i significatiu del Palau del Marquès d’Alfarràs. En primer lloc s’abordarà l’estructura, que pateix una degradació important i se n’assegurarà la impermeabilització i la protecció dels elements patrimonials. Posteriorment es rehabilitaran les façanes i les soleres conservant les característiques més remarcables que doten la construcció d’un alt valor patrimonial i s’adequarà l’edifici amb les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desaigües i parallamps) per permetre’n un ús posterior.

El Palau del Marquès d’Alfarràs està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i l’última gran actuació es va fer entre els anys 1983 i 1987, amb la rehabilitació de l’ala dreta de l’edifici, que des de l’any 1993 acull el Centre de Formació El Laberint, que imparteix cursos i tallers de jardineria, agricultura i biodiversitat, amb l’objectiu d’incrementar i consolidar el coneixement i la divulgació del verd i la natura urbana de Barcelona al conjunt de la ciutadania.

Està situat al parc del Laberint, un conjunt de jardins de diverses èpoques amb un extensió de més de 54 hectàrees distribuïdes en tres nivells esglaonats, al més baix és on hi ha el laberint de xiprers retallats. El parc del Laberint rep cada any uns 250,000 visitants.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roba i agredeix dos taxistes a Girona

Notícia següent

Modificacions del programa de les Festes de Sant Raimon 2022 de Vilafranca

Notícies relacionades