Barcelona incorpora 125 agents de la Guàrdia Urbana

Jaume Collboni ha presidit l’acte de benvinguda dels nous i noves agents que s’han incorporat aquest any a la Guàrdia Urbana

26 de juny de 2025 a les 18:09h

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquesta tarda l’acte de benvinguda dels i les noves agents que s’han incorporat aquest any a la Guàrdia Urbana de Barcelona. L’alcalde ha estat acompanyat pel tinent de l’alcaldia de Seguretat, Prevenció, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle, el Delegat del Govern a Catalunya, Carles Prieto, i el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major, Pedro Velázquez. També han assistits altres membres de la corporació municipal.

Durant la seva intervenció l’alcalde ha afirmat que “avui sumem més seguretat i més civisme als nostres carrers” i ha demanat als i a les noves agents que posin tota la seva empenta per seguir contenint i disminuint els delictes “perquè sabem que sense seguretat no hi ha democràcia, no hi ha igualtat i no hi ha progrés.”

Collboni ha recordat que, segons l’informe del primer trimestre sobre seguretat a la ciutat de Barcelona elaborat pel Ministeri de l’Interior, els tres primers mesos els fets delictius a la ciutat han baixat un 7,6% respecte el mateix període de l’any passat. “Això és conseqüència d’una convicció i una direcció exigent i estratègica de la Guàrdia Urbana, i d’una coordinació minuciosa amb els altres cossos policials, molt especialment amb els Mossos d’Esquadra”. L’alcalde ha volgut destacar que la coordinació minuciosa amb els altres cossos policials es veurà reflectida en la nova sala conjunta de les Tres Xemeneies, que estarà operativa l’any 2028. “Quan tots avancem amb direcció clara, el delicte tira enrere”, ha afirmat Collboni, afegint que, “hem de seguir pressionant amb la màxima activitat i des de la màxima intensitat per reduir al mínim l’activitat delinqüencial”.

L’alcalde també ha destacat el compromís del govern en la lluita contra la multirreincidència a la ciutat i ha recordat la posada en marxa dels cinc nous jutjats per garantir que tots els delinqüents reincidents acabin a la presó.

“Un altre dels reptes de la ciutat és la convivència, que és el que ens fa ser una ciutat on poder-hi viure i gaudir”, ha dit l’alcalde, “compartir l’espai públic és un dret bàsic i no podem deixar que es degradi. L’hem de convertir en el lloc comú a protegir. Aquesta és la principal funció de la Guàrdia Urbana.”. A la vegada Collboni ha fet una crida a la ciutadania per treballar plegats en aquest objectiu, “El civisme es guanya jugant en equip. Jo em comprometo a continuar posant els màxims recursos humans i materials per ajudar-vos amb la vostra tasca”.

Per la seva banda, Albert Batlle, ha posat en valor la formació que han rebut per arribar al dia d'avui i els ha felicitat per començar una nova etapa de servei a la ciutadania i de contribució d'una ciutat segura, cohesionada i amb valors democràtics, de solidaritat i de respecte. "Com a servidors públics cal que tinguin ben present que la tasca policial és una feina de servei a la ciutadania, de protecció de les persones, especialment les més vulnerables, de defensa del bé comú i dels valors democràtics que sustenten la nostra convivència", ha dit Batlle.

Avui s’ha donat la benvinguda a 125 agents, dels quals 19 ja es van incorporar fa nou mesos perquè no havien de realitzar els curs a l’Institut de Seguretet Pública de Catalunya, i la resta, 106, ho van fer el dia 23 de juny. Les noves incorporacions s’han destinat a fer tasques de proximitat al carrer enfortint el contacte i l’atenció amb els ciutadans.

Actualment la plantilla de la Guàrdia Urbana arriba a un total de 3.482 efectius, la xifra més alta de la seva història. El 19% del total són dones, mentre que el 81 % restant són homes. La presència de dones en el cos de la Guàrdia Urbana ha estat una de les prioritats del Govern municipal. L’Ajuntament de Barcelona va ser la primera administració que va introduir la reserva de places per a dones a les seves convocatòries de Guàrdia Urbana, després de la modificació de la Llei de Policies Locals, amb l’objectiu que s’introduís una quota de gènere i a la vegada salvaguardar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit