“Barcelona Green Deal”: la nova agenda econòmica de la ciutat

Les jornades arrenquen avui i fins al 16 d’abril amb ponències i debats sobre l’estratègia de reactivació per construir una Barcelona més competitiva, equitativa i sostenible

Barcelona debatrà amb ponents i experts i expertes de tot el món les prioritats de la seva nova agenda econòmica per als propers 10 anys. Ho farà en les jornades de treball Barcelona reAct (13-16 d’abril), que han arrencat avui, per reactivar l’economia post-Covid i repensar com construir una ciutat més competitiva, resilient i sostenible. Durant la inauguració, l’alcaldessa Ada Colau, i el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, han esbossat els principals reptes i oportunitats de les ciutats i de Barcelona per afrontar l’economia post covid.

Equilibri: re-economitzar el centre

Barcelona impulsarà una estratègia de re-economització del centre de la ciutat, durament colpejat per la crisi econòmica provocada per la Covid19. L’objectiu és un centre amb una economia diversificada, dinàmica i amb capacitat de mostrar els símbols de la nova economia digital i verda al cor de la ciutat.

L’eix d’aquesta transformació és la Via Laietana, al voltant de la qual es desenvoluparan equipaments dedicats a la innovació, a l’atracció de talent i a la promoció econòmica. El segon gran projecte és la recuperació del Port Olímpic com a espai per als ciutadans i per a la creació d’un clúster de l’economia blava, basada en l’ús sostenible de recursos dels oceans per al progrés econòmic preservant la salut de l’ecosistema marítim.

Innovació: nou impuls al 22@

El nou impuls al 22@, en particular a la zona al nord de la Diagonal, ha de permetre desbloquejar el desenvolupament de més d’un milió de m2 de sòl productiu per seguir sumant empreses tecnològiques i crear al voltant de 60.000 llocs de treball. La nova agenda de l’ajuntament inclou la rehabilitació del conjunt fabril de La Escocesa per convertir-lo en l’epicentre de la transformació del nou eix Pere IV, juntament amb Palo Alto, que acolliria una incubadora d’empreses creatives i Can Ricart.

Productivitat: la reindustrialització verda

La zona del Besòs paral·lela al riu i tangent a la ronda s’apunta con un espai estratègic en els propers anys. La seva amplitud, les seves connexions i la proximitat a la Sagrera,  i a sectors que s’han de desenvolupar properament (Tres Xemeneies del Besòs, polígons de Badalona), la converteixen en candidata a acollir activitats de logística de proximitat, energies renovables, indústria 4.0, etc. Un espai productiu clau per desplegar, entre d’altres, activitats d’economia verda. Alhora, la nova agenda de la ciutat preveu fer de Montjuïc un hub d’innovació, esport i tecnologia.

Un altre espai que es vol reformular és el que ocupa la Fira per introduir-hi nous usos que aportin més valor afegit als barris propers i alhora faci possible que Barcelona pugui seguir creixent com a ciutat d’exposicions, fires i congressos.

Persones: més superilles i edificis més sostenibles

La nova agenda urbana de la ciutat preveu seguir avançant en el model de les superilles per guanyar espai pels vianants, a favor de les persones i de l’activitat econòmica de proximitat. Un altra prioritat de la nova agenda urbana és impulsar la rehabilitació d’habitatges per fer-los més sostenibles.

Connectivitat: millors nodes urbans i 5G

En els propers 10 anys, Barcelona haurà completat o reformat tres grans nodes urbans: Sagrera (amb la seva gran estació intermodal), l’estació de Sants i el seu entorn i la plaça de les Glòries. A més, caldrà donar resposta al tram de la Ronda Litoral entre la Zona Franca i la Carbonera, una gran oportunitat per connectar La Marina amb la resta de barris del litoral no només amb vehicle privat, sinó amb transport públic, bicicletes, etc.