Barcelona estudiarà la creació d’una taxa que gravi el lloguer de bicicletes turístiques

Pisarello carrega contra els "tints racistes" del PPC quan fa propostes sobre manters

La comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposició de la CUP que insta a estudiar la viabilitat d’una taxa per l’ús de la via pública en el lloguer de bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal. La iniciativa, transaccionada amb el govern, també aposta per ordenar l’ocupació de l’espai públic per part de les empreses de guies turístics, ja sigui mitjançant una ordenança, l’obtenció d’una llicència o l’establiment d’una taxa. Han donat suport a aquesta proposta la CUP, BComú, PSC i ERC. El Grup Demòcrata s’hi ha abstingut i Cs i PPC hi han votat en contra. La iniciativa també demana gravar l’ús dels espais reservats per a l’aparcament d’autocars, regulant el nombre de vehicles en determinades zones de la ciutat. De fet, això ja es fa a la Sagrada Família i al Park Güell.
Una altra proposta que s’ha debatut però que no s’ha aprovat és la que rebutjava la cooperativa impulsada per l’Ajuntament de venda ambulant legal. El PPC volia destinar els 800.000 euros que preveu el consistori per aquesta iniciativa en els propers tres anys a mesures de promoció del teixit comercial barceloní i a lluitar contra els manters. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha acusat els populars de tenir una actitud amb “tints racistes” quan fa aquest tipus de propostes.

Ha assegurat que el govern està preocupat pel ‘top manta’, no només perquè genera “precarietat i augmenta la vulnerabilitat de certs col·lectius”, sinó també pel “greuge” que suposa respecte al comerç legal. “Però mai se’ns acudiria entomar aquest fenomen amb les posicions enormement irresponsables i demagògiques del PPC”, ha etzibat Pisarello, que ha indicat que enguany es tornarà a posar una campanya específica de dissuasió dirigida a turistes i venedors.

La iniciativa del PPC ha obtingut el suport del Grup Demòcrata i de Cs. La resta de grups hi han votat en contra. El regidor popular Javier Mulleras ha replicat a Pisarello que està “insultant totes les entitats representatives del comerç”, ja que la proposta que ha presentat el seu grup, ha dit, és el reflex de les seves demandes. “I el vot del PSC i d’ERC està donant suport a aquests insults i a aquest discurs contra el PPC”, ha conclòs.