L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres per transformar l’edifici de l’antiga fàbrica de maons la “Bòbila Carmen”, coneguda també com la Bòbila de la Teixonera, en un centre associatiu i cultural de referència. La rehabilitació prevista permetrà recuperar el patrimoni arquitectònic d’aquesta emblemàtica edificació del barri de la Teixonera, i alhora preveu l’arranjament de l’espai lliure exterior. Aquest projecte, que suposa una inversió total de 6,3 M€ té com a objectiu contribuir a la dinamització i el desenvolupament del teixit cultural i social en aquest territori del districte d’Horta-Guinardó, amb la voluntat d’esdevenir també un referent de ciutat en l’exhibició i la promoció cultural.
La Bòbila és l’última fàbrica de producció de maons que es conserva a la ciutat de Barcelona, i que va estar en funcionament durant més de 100 anys. L’edifici es va construir l’any 1906 i actualment es troba en desús a l’espera d’una nova vida com a espai de cultura, d’activitat cívica i associativa que li donarà la rehabilitació com a equipament per a les entitats.
L’edifici és de planta rectangular amb una superfície aproximada de 780 m², fa 55 metres de llarg per 14 metres d’ample. És un únic volum amb dues plantes de característiques molt diferents entre elles. La planta baixa és una única galeria contínua a on es coïa el material ceràmic, mentre que la planta primera és un espai diàfan on s’aplicava la calor.
Amb la rehabilitació, es vol recuperar el patrimoni històric, arquitectònic i industrial i, per tant, es vol posar en valor l’origen d’aquest edifici, i preservar-ne la memòria, amb una restauració que mantindrà tots els seus elements i els rehabilitarà. Però alhora es vol adequar aquest edifici per als nous usos. Per aquest motiu el projecte preveu la restauració de la galeria de la planta baixa, on es crearan 10 sales d’uns 25 m² cadascuna per a usos compartits per a diferents entitats. Es crearà un passadís central vertebrador per connectar-les. Als extrems curts de l’edifici se situaran les escales, els ascensors, els serveis, etc.
Pel que fa a la planta primera, que actualment és un espai diàfan, allotjarà una gran sala de 370 m² de superfície equipada amb vestidors, magatzems, etc, i amb un gran finestral i una porxada. També s’hi ubicaran dos bucs d’assaig i una altra sala polivalent quadrada. La sala gran, amb un gran potencial per al barri perquè tindrà possibilitat d’usos diversos, tindrà un accés independent.
A més a més, el projecte preveu aixecar un volum a dues aigües – és a dir com l’existent- i una gelosia ceràmica. També rehabilitar les voltes i les façanes, i reforçar l’estructura existent. El projecte, que afecta un total de 1.623 m² de superfície construïda, preveu aprofitar la gran inèrcia tèrmica de la construcció existent, utilitzant elements d’alta eficiència energètica i aplicant sistemes bioclimàtics passius.
Es preveu que les obres tindran una durada de 18 mesos
A banda del projecte de rehabilitació de l’edifici de la Bòbila, l’Ajuntament també desenvoluparà en els propers mesos un segon projecte que afectarà l’espai exterior de l’edifici, per tal d’adequar els accessos, la zona exterior i els entorns de l’edifici de la Bòbila. En concret, es tracta de crear una zona de trobada amable entre el carrer Trueba i l’accés de l’edifici de la Bòbila a través d’una plataforma que quedarà a una cota intermitja entre el carrer Trueba i la plaça d’Adolf Marsillach. Es generarà per tant, un nou espai públic que esdevindrà vestíbul previ d’acollida i d’accés principal a la sala polivalent de l’equipament. S’hi afegiran a l’espai un banc i una zona verda. Aquesta actuació, sobre una superfície de 280 m², tindrà una durada d’uns cinc mesos.