Barcelona crea un telèfon 24 hores per prevenir el suïcidi i un nou servei de suport per l’entorn més proper

Barcelona crea un telèfon 24 hores per prevenir el suïcidi i un nou servei de suport per l'entorn més proper

Imatge d’arxiu.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un telèfon de prevenció del suïcidi que funcionarà les 24 hores amb cinc voluntaris que seran seleccionats, formats i capacitats per atendre aquest tipus de trucades. També s’obrirà un nou punt d’atenció per oferir suport a la família, amistats i entorn laboral de les persones amb risc de suïcidi. Les accions estan relacionades amb el pla de xoc en salut mental que ha engegat el consistori per la Covid-19 i que està dotat amb 1,5 milions d’euros. A Barcelona el suïcidi és la primera causa de mortalitat en homes de 15 a 44 anys, mentre que en el cas de les dones és la segona causa per darrera del càncer de mama.

El nou telèfon de prevenció del suïcidi funcionarà en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança, habilitant una línia vinculada al Telèfon de l’Esperança per atendre específicament les trucades on es presentin ideacions o conductes suïcides i experiències properes. El número d’atenció gratuït serà el 900 925 555. El servei comptarà amb la coordinació i supervisió de personal de l’àmbit de la psicologia i un comitè d’experts.

El punt d’atenció a la prevenció del suïcidi serà a les instal·lacions de l’espai Barcelona Cuida, amb el telèfon 934 132 121. El portaran a terme l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) i Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que per cada suïcidi consumat hi ha uns 20 intents. Això, només per a la ciutat de Barcelona, suposaria que es poden produir uns 2.000 intents cada any. A més a més, davant d’una mort per suïcidi a banda de la pèrdua humana es calcula que hi ha unes 6 o 7 persones de l’entorn afectades de manera greu i directa per aquesta mort.

El 2019 a Barcelona es van registrar 1.139 episodis de conducta suïcida i durant els primers mesos del 2020 han estat 467 segons el protocol específic Codi Risc Suïcidi. El consistori apunta que el confinament pot haver dificultat l’accés a mitjans letals i afavorit un major control de l’entorn més proper, però amb el desconfinament progressiu i les conseqüències socioeconòmiques vinculades amb la covid-19, “cal estar atent per limitar un hipotètic increment d’aquests episodis”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcalde confirma que els romanents de 2019 es gestionaran directament des de Reus

Notícia següent

L’estació de recàrrega per a vehicles elèctrics del passeig Rafael Soler de Vilafranca ja torna a estar operativa

Notícies relacionades