Barcelona concedeix la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum a Antonio Miró

Antonio Miró va ser pioner en crear una moda barcelonina masculina d’avantguarda, apostant per la comoditat i la discreció

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat en sessió plenària atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Antonio Miró, “en reconeixement a la seva extensa trajectòria i la seva aportació al món de la moda catalana, pel seu esperit creatiu projectat internacionalment i per la seva estreta vinculació amb la ciutat de Barcelona”.

Antonio Miró va ser pioner en crear una moda barcelonina masculina d’avantguarda, apostant per la comoditat i la discreció. Pioner i defensor de la Passarel·la Gaudí, el dissenyador va ser també un dels impulsors de l’Associació de Creadors de la Moda d’Espanya, especialment en la dècada dels 80 i dels 90, quan inicià la seva expansió internacional de la mà d’Ermenegildo Zegna.

El reconeixement també suposa posar en valor la contribució d’Antonio Miró com a gran dissenyador de moda de Barcelona. Entre d’altres treballs, va ser el responsable del vestuari de la delegació espanyola als Jocs Olímpics de Barcelona 92 i al Fòrum de les Cultures, del nou teló del Gran Teatre del Liceu (1997) o dels uniformes dels Mossos d’Esquadra (1984).

Nascut a Sabadell el 1947, fill d’un sastre, Antonio Miró va obrir la seva primera botiga a Barcelona, a Rambla Catalunya cantonada Provença, amb només 20 anys, el 1968. A la botiga Groc comercialitzava dissenys propis i la seva repercussió li va permetre, l’any 1979, crear la marca Antonio Miró amb el recolzament industrial de vàries empreses espanyoles, amb la que va presentar col·leccions a passarel·les de tot el món, com París, Milà o Nova York.

L’any 1987, Miró va ser guardonat amb el premi Cristóbal Balenciaga al millor dissenyador espanyol, el premi Laus de plata (1992) i el 2000 va rebre la medalla FAD, atorgada per l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny per la seva trajectòria professional. També va rebre el 2003 la Medalla Antoni Gaudí, Moda Barcelona, de la Passarel·la Gaudí. També va innovar fent desfilar a models no professionals i expandint la seva empresa a sectors vinculats directa o indirectament a la moda, creant línies de productes com rellotges, ulleres o perfums, entre d’altres, en sintonia amb la imatge de marca.

A més de vestir a nombroses celebritats, els seus dissenys han aparegut a infinitat d’obres de teatre i pel·lícules. Mostra de la seva creativitat multidisciplinar han estat, per exemple, les seves col·laboracions amb fotògrafs com David Lachapelle o amb artistes del minimalisme  musical com Ryuichi Sakamoto.