Barcelona commemora el 40 aniversari de la 1a manifestació LGTBI a la ciutat

    S'ha elaborat un programa d'esdeveniments per recordar l'efemèride que s'allargarà fins a la tardor del 2018

    La plaça Reial de Barcelona acull des d’aquest divendres la instal·lació fotogràfica ‘Molt amor per fer’, de Ricard Martínez. La mostra recorda la primera manifestació LGTBI a la ciutat i a Espanya, que va tenir lloc el 1977, ara fa 40 anys. Exhibeix, també, part de la història gràfica del col·lectiu a la ciutat i, a més, dona el tret de sortida al calendari d’esdeveniments que tindran lloc fins a la tardor del 2018 per commemorar l’efemèride. Des de l’Ajuntament i les entitats del col·lectiu LGTBI organitzadores del programa d’actes s’indica que la celebració és un pretext per retre homenatge a totes les persones que “van fer possible avançar en la lluita per la diversitat sexual i de gènere” a Barcelona, i per reflexionar sobre la situació de drets del col·lectiu LGTBI en l’actualitat.Pel que fa a l’exposició fotogràfica, les imatges han estat cedides per diferents fotògrafs que hi van ser presents cobrint les diferents accions de resistència que es van produir a la ciutat. Alguns d’ells, entre d’altres, són Pepe Encinas, Pilar Aymerich, Colita, Jordi Serchs o Albert Ramis.

    I entre els actes més destacats de la resta del programa hi ha la presentació d’un documental sobre els 40 anys de lluita i experiències de persones LGTBI; la presentació de la ‘Guia d’història urbana’ del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que recollirà una guia dels llocs emblemàtics i episodis principals del moviment en els 40 anys; un cicle de xerrades als centres cívics i biblioteques de la ciutat, i una exposició la tardor del 2018 que acollirà La Virreina.

    A banda de les activitats ja previstes la voluntat és afegir-ne de noves. L’Ajuntament i el grup de treball del Consell Municipal LGTBI han creat el web barcelona.cat/40lgtbi que servirà d’agenda actualitzada però també de punt de trobada per totes les persones interessades en el que va passar.