Barcelona celebra la Setmana Internacional dels Arxius 2021 amb activitats per acostar els arxius a la ciutadania

L’Arxiu Municipal de Barcelona ha programat un seguit d’activitats per donar a conèixer el patrimoni documental de la ciutat de Barcelona i que la ciutadania tingui l’oportunitat de descobrir els arxius i els professionals que s’ocupen de la gestió dels documents

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Arxius. Imatge cedida per l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona commemorarà el 9 de juny el Dia Internacional dels Arxius, una efemèride que se celebra arreu del món coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) el 1948 sota els auspicis de la UNESCO. Aquest any, l’Arxiu Municipal de Barcelona ha organitzat un programa d’activitats que inclou tot el mes de juny. L’any passat l’Ajuntament de Barcelona va organitzar per primer cop activitats en línia durant la Setmana Internacional dels Arxius i enguany combinarà diversos formats.

Algunes de les activitats més destacades

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona organitza, el dimecres 2 de juny, una taula rodona que es retransmetrà en directe (https://nyu.zoom.us/j/93027307921) sota el títol “El rol de la dona en la Barcelona dels anys 30”, centrada en la consideració social de la dona i el desenvolupament de la seva activitat professional durant la II República i la Guerra Civil Espanyola, tot coincidint amb l’exposició que han inaugurat recentment sobre “Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri xino”.

Des de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, amb la celebració de la Festa de Corpus, els dies 3 i 4 de juny ofereixen visites guiades amb un recorregut arquitectònic i arqueològic per l’edifici de la Casa de l’Ardiaca, a càrrec de l’historiador Reinald González. El 29 de juny es durà a terme la conferència inaugural de la nova exposició, “Quan plovien octavetes. Clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista”, a càrrec del seu comissari, l’historiador Manel Risques, la qual es podrà visitar fins al 30 de gener de 2022.

Pel que fa a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, el dia 8 de juny oferiran el seu habitual Recorregut d’autor però exclusivament en línia, impartit per la historiadora Isabel Segura sota el títol “L’eròtica de l’Arxiu”, en tant que espai de producció de noves idees i narratives. A més, a partir del 21 de juny també es podrà visitar, al seu vestíbul, la XVI Mostra de Documents, titulada “Una dècada com un segle. Barcelona, anys 30”, en què a partir de la documentació conservada de l’època es pot desgranar què va succeir durant tota aquesta dècada trepidant a la ciutat.

El dia 9 de juny tindrà lloc, a la Sala d’actes de l’Arxiu Històric, el diàleg “Visibilitats i invisibilitats als arxius” entre la periodista Sílvia Marimon i la historiadora Queralt Solé, on parlaran de fins a quin punt els arxius han estat imprescindibles per contradir algunes versions oficials o per qüestionar el relat històric. En el mateix emplaçament, i que també es podrà seguir en directe, es durà a terme, el 17 de juny, l’activitat “Viatge als teus orígens: genealogia i història familiar” a càrrec de l’historiador Manu Valentín, el qual donarà a conèixer les fonts i la metodologia bàsiques de la investigació genealògica.

El 10 de juny s’inaugurarà, després d’haver estat tot un mes al Centre Cívic Sant Andreu, l’exposició “Relats revelats. Els fons fotogràfics dels Arxius Municipals de Districte” al Centre Cívic Can Basté, on també tindrà lloc, el 30 de juny, l’activitat relacionada amb la mostra “Linde: històries “mínimes” que expliquen la ciutat, a càrrec dels fotògrafs Myriam Meloni i Arnau Bach, on posaran en paral·lel el seu treball fotogràfic amb els documents de l’exposició.

Finalment, els dies 11 i 12 de juny es durà a terme la III Jornada de recerca històrica dels barris de Barcelona, que enguany, coincidint amb el centenari de l’agregació de Sarrià a la capital catalana l’any 1921, proposa reflexionar sobre la configuració municipal de la ciutat des de final del segle XIX fins a l’actualitat. La Jornada, que es retransmetrà en directe, es farà a la Seu del Consell Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi (divendres, 11 de juny) i al Born Centre de Cultura i Memòria (dissabte, 12 de juny), on també s’hi podrà assistir presencialment.

A través del web i les xarxes socials de l’Arxiu Municipal de Barcelona s’anirà ampliant tota la informació sobre les activitats que formen el programa d’enguany i que podreu seguir amb els hashtags #SIA2021, #EmpoweringArchives i #ArxiusxDins.