Barcelona celebra el Dia Internacional de les Persones Grans

Barcelona ha programat una agenda d’activitats especialment destinada a les persones grans de la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Dia Internacional de les Persones Grans se celebra cada 1 d’octubre des de l’any 1990, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides el va marcar al calendari. Per commemorar aquest esdeveniment, Barcelona ha programat una agenda d’activitats especialment destinada a les persones grans de la ciutat.

Des de finals de setembre fins a mitjans d’octubre, els districtes de la ciutat han programat activitats tan diverses com concerts d’havaneres, caminades per diversos districtes, cinefòrums, xerrades sobre l’edatisme, teatre, sopars de gala o un bingo musical, entre d’altres.

A més, el dilluns 2 d’octubre, el Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona, l’òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Barcelona per a les qüestions referents a les persones grans de la ciutat, farà un petit recorregut per la ciutat en un bus històric que finalitzarà a la plaça de Sant Jaume on es durà a terme la lectura pública del seu manifest davant representants polítics municipals.

Aquest manifest, el qual coincideix amb el lema que les Nacions Unides han triat per celebrar el Dia Internacional de les Persones Grans: “Complir les promeses de la Declaració Universal dels Drets Humans per a la gent gran: entre totes les generacions”, reivindica els drets de les persones grans presents i futures i un compromís per part de tots els agents de la ciutat per avançar conjuntament cap a una ciutat més amigable amb aquest grup d’edat.

En aquest sentit, en el passat Plenari del Consell Municipal es va aprovar una Declaració Institucional on l’Ajuntament es compromet a treballar per una ciutat més amigable amb les persones i en especial amb les persones grans.

 

Dia Internacional de les Persones Grans

Aquesta data serveix per evidenciar el canvi demogràfic en la població mundial i la necessitat de crear noves polítiques i programes per a les persones grans, de 65 anys i més, que a Barcelona representa més del 20% del total de la població. Per fomentar-ne la participació, a la ciutat destaquen eines com el pla “Barcelona ciutat amigable amb les persones grans 2022-2030”, que versa sobre els punts següents:

  • Empoderament, respecte i bon tracte
  • Erradicació de la soledat no desitjada i l’aïllament social
  • Promoció de les relacions intergeneracionals
  • Participació cívica i social
  • Espais, equipaments i serveis