Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona aprovarà una declaració de suport a la despenalització de l’eutanàsia

Avatar photo
Les oficines d’atenció ciutadana de Barcelona informaran i tramitaran la inscripció del Document de Voluntats Avançades (DVA), l’anomenat testament vital. Aquest és un dels elements que recull la declaració institucional que aprovarà l’Ajuntament aquest divendres de suport a la despenalització de l’eutanàsia. La signatura del text no es farà per grups, sinó que serà individual a petició del Grup Demòcrata. El consistori també farà pedagogia sobre el dret a morir dignament i formarà els treballadores municipals sobre aquesta qüestió. Així mateix, col·laborarà amb el Parlament i la Generalitat per simplificar el tràmit del DVA per oferir la possibilitat de signar el document davant d’un funcionari públic municipal.
En concret, la declaració que s’aprovarà en el plenari de l’Ajuntament de divendres insta el govern a formar els seus treballadors en aquesta matèria, incloent els de serveis socials, però també els dels centres de dia, l’assistència al domicili i la pròpia Guàrdia Urbana. Es realitzaran accions de pedagogia com xerrades i l’edició de tríptics i les oficines d’atenció ciutadana donaran tota la informació i facilitats per tramitar el DVA.

Alhora, l’Ajuntament aposta per simplificar el tràmit del testament vital, de forma que la llei no només tingui en compte l’opció d’anar a un notari o de signar-lo en presència de tres testimonis, sinó que també s’afegeixi la possibilitat de subscriure el document en presència d’un funcionari públic municipal. Això depèn de la modificació d’una llei al Parlament. El consistori també es compromet a intercedir perquè es reforcin i millorin els serveis de pal·liatius domiciliaris a la ciutat i crearà un observatori de la qualitat de la mort.

Així mateix, el text dona suport a la proposta del Parlament que demana la despenalització de l’eutanàsia al Congrés.

La Plataforma Dret a Morir Dignament, membres del Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya i familiars de persones sol·licitants de l’eutanàsia s’han reunit amb el govern i amb alguns grups municipals per comentar la moció i després s’han fet una foto de família. En ella hi era el tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens; la comissionada de Salut, Gemma Tarafa: la regidora del PSC, Carmen Andrés; i els regidors Xavier Trias (PDeCAT), Trini Capdevila (ERC) i María José Lecha (CUP).

Asens ha destacat que aquesta qüestió té el suport d’un percentatge alt de la població catalana, al marge de les seves creences, però ha remarcat que només un 1,4% dels veïns de Barcelona han signat un testament vital, un percentatge molt baix que confia incrementar amb les mesures que inclou la declaració. També ha remarcat que aquesta declaració pretén ser la primera de moltes. “Avui comença un moviment municipalista per portar aquesta reivindicació al Congrés”, ha dit Asens, que s’ha mostrat convençut que hi haurà altres municipis que aprovaran iniciatives similars.

Isabel Alonso, presidenta de la plataforma Morir Dignament Catalunya, ha celebrat la predisposició de l’Ajuntament i ha opinat que la pedagogia i una major difusió del que és el document de voluntats anticipades “farà que moltes més persones deixin per escrit el que volen i el que no volen”. Ha explicat que hi ha ciutats d’Estats Units on el 95% de la població ha subscrit el testament vital. També ha remarcat la importància que el Parlament modifiqui la llei per introduir la possibilitat de signar el document davant d’un funcionari municipal.

Pel que fa a la despenalització de l’eutanàsia, ha augurat que acabarà passant, igual que també es va aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació de Lleida aprova el pla estratègic de subvencions 2017

Notícia següent

Vandalisme a la seu d’ERC de les Borges Blanques

Notícies relacionades