Barcelona aprova de forma inicial l’ordenança d’aigües grises de la ciutat

Avatar photo
La mesura preveu estalvis d’aigua potable de fins al 33% en usos residencials

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat de forma inicial aquest dimarts l’ordenança d’aigües grises de la ciutat. La norma preveu regular l’ús d’aquest residu i aprofitar-lo com a recurs hídric. El consistori assenyala que amb la mesura s’avança en el desplegament del Pla de Recursos Hídrics Alternatius de Barcelona, que té per objectiu combatre els efectes del canvi climàtic. El text proposa un sistema de recuperació d’aigües grises en tota l’obra nova i en rehabilitacions de més de setze habitatges -així com en altres usos amb consums iguals o superiors a 595 metres cúbics anuals- per cisternes de sanitaris, reg o aigualeig. També ha de poder ser subministrada per dutxes i banyeres.

Les aigües grises són les aigües que es generen en dutxar-se o banyar-se i que, amb un sistema de recollida i tractament, es poden recuperar per a altres usos com, per exemple, omplir la cisterna del vàter.

Segons dades que ofereix el consistori, el sistema de reaprofitament redueix el consum d’aigua potable un 33% en usos residencials i representa un potencial anual d’estalvi de 136.000 metres cúbics anuals d’aigua potable al conjunt de la ciutat.

El text s’ha portat a votació després del període d’al·legacions dels grups municipals i d’un procés participatiu del qual ha pres part més de mig miler de persones, afirma el govern municipal. S’ha aprovat amb els vots favorables de PSC, Barcelona en Comú i ERC i amb l’abstenció de Junts per Barcelona i PP.

Manca d’ambició

Entitats en defensa de l’aigua han considerat una “bona notícia” l’aprovació inicial de l’ordenança, tot i que l’han considerat “insuficient i poc ambiciosa”. Per exemple, recorden que altres ordenances com les de Sant Cugat del Vallès o Sabadell obliguen a adoptar el sistema d’aigües grises a partir de vuit habitatges, alhora que “fa vint anys que són vigents”.

“La ciutat que més aigua consumeix de Catalunya hauria de fer esforços proporcionals al seu nivell d’impacte i abaixar els llindars”, denuncien.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació i el Baix Penedès

Notícia següent

Caelles renuncia a l’acta de regidora de Reus per emprendre nous reptes professionals

Notícies relacionades